Czwartek, 28.11.2024, Imieniny: Jakub, Leslaw, Zdzislaw
Nie masz konta? Zarejestruj się »
zdjęcia
filmy
baza firm
reklama
Elbląg » artykuły » artykuł z kategorii ZDROWIE I URODA

Wiosenne porządki

25.03.2017, 11:32:57 Rozmiar tekstu: A A A
Wiosenne porządki

Wraz z nadchodzącą wiosną nabieramy ochoty na zmiany, robimy wiosenne porządki w naszych domach, bo tak jak mieszkanie w brudnym domu utrudnia i komplikuje życie, tak samo utrudnione jest funkcjonowanie organizmu zaśmieconego toksynami.

Toksyny docierają do naszego organizmu każdego dnia wieloma drogami – poprzez skórę, oddychanie oraz jedzenie. Ich źródłem są związki chemiczne występujące w otaczającym nas środowisku i żywności, niewłaściwa dieta, nadużywanie leków czy nawet codzienny stres.

Jednym ze sposobów oczyszczania jest detoksykacja, która polega, m.in. na stosowaniu produktów przyspieszających proces oczyszczania. Niektórzy z nas zamiast stosować specjalne diety oczyszczając wolą komponować codzienny jadłospis tak, aby  uwzględniał produkty, które poprawiają metabolizm i na bieżąco oczyszczają organizm z toksyn.

Najpopularniejsze diety oczyszczające to diety owocowo-warzywne. Rekomendują ją specjaliści jako najlepszą formę oczyszczania organizmu. Jest bezpieczna i nieszkodliwa. Dieta warzywno-owocowa składa się z produktów, które są bogate w naturalne przeciwutleniacze.
 

Wspomagają one procesy naprawcze oraz działają oczyszczająco, uzdrawiająco i odmładzająco. Odstawienie pokarmów budulcowych i wysokoenergetycznych – białka, tłuszczów, węglowodanów szybko wchłanianych powoduje przestawienie się organizmu na odżywianie wewnętrzne.

Dzięki temu pozbywa sie on bezwartościowych złogów, zdegenerowanych tkanek i wykorzystuje je jako źródło pożywienia. W efekcie uzyskujemy oczyszczenie, leczenie oraz odmłodzenie organizmu. Dieta warzywno-owocowa jest zalecana nie tylko jako forma oczyszczenia i odmłodzenia organizmu.

Badania pokazują, że ma ona pozytywny wpływ na stan zdrowia.  Doświadczenia wielu ośrodków detoksykacyjnych  potwierdzają, że zmiana stylu życia daje szansę na rzeczywiste pozbywanie się problemów zdrowotnych (głównie chorób cywilizacyjnych) i dzięki temu zminimalizowanie leczenia farmakologicznego do bezwzględnego minimum. Dieta oczyszczająca powinna trwać minimum tydzień prowadząc ją dłużej, maksymalnie do 6 tygodni należy to skonsultować z lekarzem. 
                                                                                                       
Zwolennicy systematyki zadają pytanie: czy detoks raz do roku na pewno ma sens? Może lepszym rozwiązaniem jest wprowadzenie do codziennego menu produktów, które przez cały rok będą korzystnie wpływały na metabolizm i oczyszczały organizm z toksyn.

Mistrzowie codziennego detoksu:

Woda - Filtruje nerki, usuwa uboczne produkty przemiany materii i toksyny.                                              

Cytryna
wspomaga pracę wątroby i jej oczyszczanie ze szkodliwych substancji oraz ułatwia rozpuszczanie kamieni żółciowych. Aby odkwasić organizm, pij codziennie wodę z wyciśniętym sokiem z cytryny. Taki napój warto też wypijać rano na czczo, by pobudzić jelita do pracy.  
                                                                                  
Zielona herbata reguluje trawienie i wspomaga metabolizm wątrobowy, a obecne w niej katechiny przyśpieszają spalanie tłuszczów. Zawiera polifenole wymiatające toksyczne wolne rodniki tlenowe, chroniąc przed nowotworami i chorobami układu krążenia, skutecznie oczyszcza też organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Aby wydobyć z herbaty jej cenne właściwości, zalej listki wodą o temperaturze ok. 80°C.

Żurawina zapobiega osiedlaniu się bakterii na ściankach dróg moczowych i pęcherza moczowego. Żurawina ma też działanie moczopędne i przyśpiesza detoksykację, zawiera sporo błonnika usprawniającego perystaltykę jelit oraz antocyjany z grupy przeciwutleniaczy niszczące wolne rodniki tlenowe, co sprawia, że zapobiega nowotworom i chorobom układu krążenia.                                          

Buraki
mają działanie odkwaszające i oczyszczające,  usprawniają pracę wątroby i woreczka żółciowego, dzięki czemu toksyny są szybciej usuwane z organizmu. Obecny w burakach błonnik pobudza jelita do pracy, pomagając oczyścić je z resztek pokarmowych, reguluje też poziom glukozy i cholesterolu we krwi.                                                                                                                      

Kapusta najlepiej kiszona; oprócz licznych przeciwutleniaczy, witamin i minerałów zawiera siarkę (podobnie jak brokuły i czosnek), która usprawnia pracę wątroby i wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji toksycznych. Błonnik pobudza jelita do pracy, a ponieważ zawiera probiotyki, wzbogaca mikroflorę układu pokarmowego w dobre bakterie, dzięki czemu poprawia trawienie i reguluje wypróżnienia.
                                                                                                                                                       
Kasza jaglana jako jedyna wśród kasz, działa zasadotwórczo, a więc odkwasza organizm, co istotnie przyśpiesza proces oczyszczania. Ma także właściwości antytoksyczne i przeciwgrzybiczne. Dzięki obecności błonnika usuwa z jelit zalegające resztki pokarmowe i uboczne produkty przemiany materii. Zawartość krzemionki korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. 
                                                                                                              
Seler zarówno korzeniowy, jak i naciowy zawierają dużo błonnika i mają właściwości antyoksydacyjne, oczyszczające i odkwaszające organizm. Pobudzają przemianę materii i usuwają kwas moczowy, którego nadmierna ilość odkłada się w postaci kryształów w stawach, co prowadzi do ich niszczenia.                                                                                                                                

Natka pietruszki zawiera dużo chlorofilu wspomagającego detoksykację. Likwiduje on nieprzyjemny zapach często towarzyszący zaburzeniom metabolicznym. Natka działa moczopędnie, zapobiega infekcjom dróg moczowych, pomaga usuwać metabolity leków z organizmu. Może też neutralizować substancje rakotwórcze zawarte w dymie tytoniowym.                                                                           

Jabłka obecne w nich kwasy organiczne pomagają eliminować substancje toksyczne i biorą udział w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej krwi. Owoce zawierają również kwercetynę – związek z grupy flawonoidów, który zwalcza wolne rodniki i wiąże część toksycznych metali. Obecny w jabłkach potas chroni przed obrzękami i pomaga usuwać z organizmu produkty przemiany materii. Zawartość pektyn, czyli błonnika rozpuszczalnego, zwiększa uczucie sytości, reguluje gospodarkę węglowodanową i tłuszczową, przeciwdziała zaparciom.                        

Figi suszone owoce korzystnie wpływają na pracę wątroby, a dzięki dużej zawartości błonnika regulują pracę układu pokarmowego, a także obniżają poziomu cholesterolu we krwi. Są bogate w potas, który zapobiega obrzękom. Figi mają właściwości odtruwające, przeciwutleniające, a także przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze.

ek.

Źródło: serwis poradnik zdrowie.pl; Przewodnik odkwaszania organizmu - Brown Susan, Trivieri Larry

 

Oceń tekst:

Ocen: 2

%100.0 %0.0


Komentarze do artykułu (0)

Dodaj nowy komentarz

Redakcja serwisu info.elblag.pl nie odpowiada za treść komentarzy i treści dostarczone przez firmy i osoby trzecie.
Jeśli chcesz z nami tworzyć serwis napisz do nas e-mail.


Regulamin komentowania artykułów w serwisie info.elblag.pl

W trosce o kulturę i wysoki poziom debaty w serwisie info.elblag.pl wprowadza się niniejszy Regulamin.

  1. Komentujący umieszczając treści sprzeczne z prawem musi liczyć się, że może ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną.
  2. Komentarze dodawane przez czytelników służą prowadzeniu poważnej i merytorycznej dyskusji na temat zamieszczonych wiadomości oraz problemów z nimi związanych.
  3. Czytelnicy mogą umieszczać informacje i opinie niezwiązane z treścią artykułów dla istotnych powodów (np. poinformowanie innych czytelników o wydarzeniach).
  4. Zabrania się dodawania komentarzy: wulgarnych, obraźliwych, naruszających dobra osobiste osób trzecich lub zawierających treści zabronione przez prawo.
  5. Celem komentarzy nie jest prowadzenie jałowych sporów osobistych między czytelnikami.
  6. Wszystkie wpisy stojące w sprzeczności z powyższymi warunkami będą niezwłocznie kasowane w całości bądź w części.
  7. Redakcja interpretuje Regulamin i decyduje, które wpisy, komentarze (lub ich części) należy usunąć i dokona tego w możliwie jak najszybszym czasie.


Właścicielem serwisu info.elblag.pl jest Agencja Reklamowa GABO

Copyright © 2004-2024 Elbląski Dziennik Internetowy. Wszystkie prawa zastrzeżone.


1.1675071716309