- Można pomóc osobie z Elbląga, a przy okazji w święta zjeść potrawy wigilijne przygotowane przez Elbląski Klub Szefów Kuchni. Licytacja potrwa do 22 grudnia - informuje Bartosz Majchrzak, prezes EKSK.
Członkowie Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni wielokrotnie angażowali się w pomoc mieszkańcowi naszego miasta, który zmagając się z chorobą potrzebował pieniędzy na leczenie.
Nasi szefowie kuchni i kucharze zawsze mają otwarte serca i chętnie wspomagają akcje charytatywne, sami je organizują i pomagają potrzebującym. W okresie Bożego Narodzenia nasze kucharskie serducha otwierają się na pomoc ze zdwojoną siłą, aby w tym wyjątkowym czasie pomóc tym, którzy zmagają się z rożnymi przeciwnościami losu i podarować im odrobinę szczęścia, spokoju i normalności w tym świątecznym okresie oraz nadziei na lepsze jutro
- informuje Bartosz Majchrzak.
Tym razem EKSK chce pomóc pani Aleksandrze - cukierniczce, która od lat w Elblągu prowadzi firmę. - Zbieramy pieniądze na operację, która wspomoże leczenie p. Aleksandrze w ciężkiej i dotkliwej chorobie, którą przechodzi. Przez lata osładzała nasze życie wspaniałymi tortami, teraz my osłodźmy jej święta i pomóżmy jej w zbiórce pieniędzy.
Operacja, która ma się odbyć 5 stycznia to koszt 50 tys. zł. - W tym roku w ramach świątecznej pomocy Elbląski Klub Szefów Kuchni postanowił przygotować i wystawić na licytację wieczerzę wigilijną dla rodziny 6-10 osobowej. W skład przygotowanej kolacji wigilijnej wejdzie klasyczne 12 dań i bonusy - zapowiada Bartosz Majchrzak.
Poszczególne potrawy przygotują: Remi Jasiński - śledź korzenny, Michał Denesiuk z Bulwaru w Jerutkach SS Bulwar - słodki box świąteczny (brukowiec mazurski - mazurski piernik świąteczny, kuch z kiezą - drożdżak z twarogiem, makowiec i ciastka owsiane z żurawiną), Szymon Słomkowski ze Strzechówki w Krynicy Morskiej - pierogi z kapustą i grzybami, Bartosz Majchrzak z Amore mio restauracja Pizza i Grill - zupa grzybowa, Wojciech Rabiega z Radisson Blu Hotel w Gdańsku - sałatka jarzynowa, Michał Książek z Restauracji Przy Bramie - sandacz duszony w warzywach, Tomasz Kusy z Restauracji NOVA w Pasłęku - bigos jarski, Marta Makowska z Restauracji Złote Jajo - kutia świąteczna, Łukasz Szczęsnowicz z Folwarku Żuławskiego - ryba po grecku, Mariusz Tomasz Kuś z Manufaktury Mistrza M. - kulebiak, Aga Robaczek z Tamago Sushi Bar - rolada ze szczupaka w galarecie, Grzegorz Archacki ze Strzechówki w Krynicy Morskiej - klasyczny karp smażony, Gabriela Stolarowicz - rolada z sandacza z sosem tatarskim, Robert Zochowski - barszcz czerwony z uszkami oraz Krzysztof Kowalczyk z Willi Piękny Widok - pstrąg w zalewie octowej.
W te święta możesz zaoszczędzić sobie pracy przy sporządzaniu wigilijnych dań, podjąć gości wieczerzą wigilijną przygotowaną przez jednych z najlepszych kucharzy w województwie, a przy okazji dać dar świątecznej pomocy potrzebującej osobie
- podkreśla Bartosz Majchrzak.
Więcej informacji
Licytacja potrwa do 22 grudnia, do godz. 24.00.
z całym szacunkiem ale szefów kuchni mamy extra,nie tak jak niektórych wiceministrów
chwdpis ty patrz jakiego mamy marnego gospodarza w Elblągu, i pełno jego zastępców, kase biorą co miesiąc a nic nie robią!
Brawo Elbląg, fajnie że robocie takie akcje , miło się czyta i patrzy na Wasze działania , zawsze Wam kibicuje i wspieram . Pozdrawiam
Super Kucharze!!!!!! Brawo