Kilkudziesięciu kucharzy połączyło siły, by wspólnie angażować się w akcje charytatywne, brać udział w festiwalach i promować pasję do gotowania. Elbląski Klub Szefów Kuchni działa od dwóch lat. Jak Bartosz Majchrzak, prezes EKSK, podsumowałby ten czas?
W lutym 2018 r. powstał pomysł stworzenia klubu, który zrzeszałby kucharzy z Elbląga i okolic. Była to inicjatywa Bartosza Majchrzaka (szef kuchni Amore Mio Grill & Pizza) oraz Szymona Słonkowskiego (kucharza Studni Smaku). - Chcieliśmy zobaczyć, czy w Elblągu kucharze dadzą się zmobilizować do wspólnego działania. Udało nam się to w 80 proc. – mówił Bartosz Majchrzak.
Aktualnie do Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni należy 31 osób. - Naszym celem jest propagowanie i rozwój zawodu kucharza. Kim są kucharze, czym się zajmują na co dzień? Chcemy to pokazać. Jest wiele akcji w Polsce, w które się angażujemy. Nie tylko policjanci czy strażacy działają na rzecz innych. Kucharze również potrafią coś zrobić – zaznaczył prezes EKSK.
Jedna z idei, która przyświeca Klubowi to integracja. - Chcieliśmy zjednoczyć środowisko. Współpraca między nami polega nie tylko na tym, że dzielimy się wiedzą czy przepisami, ale też wspieramy się, gdy komuś coś potrzeba czy czegoś zabraknie – wymieniał Bartosz Majchrzak. - Nie ma problemu, żeby np. Amore Mio wsparło inną restaurację, gdy będzie awaria i my również wiemy, że na taką pomoc możemy liczyć.
Inspirujemy się nawzajem. Razem gotujemy, razem sprzątamy. Nikt nie jest gorszy czy lepszy. Wszyscy jesteśmy równi i głos każdego ma taką samą wartość. Cieszę się, że udaje nam się współpracować chociaż każdy pracuje w innej restauracji
– dodał Bartosz Majchrzak.
EKSK to inicjatywa społeczna. Klub może działać dzięki wsparciu sponsorów i składek klubowiczów. - Jeździmy po Polsce, ale także dużo działamy dla Elbląga. 2019 r. był dla nas przełomowy. Byliśmy w wielu miejscach. Cztery razy wyjeżdżaliśmy do Szczytna na konkursy kulinarne, byliśmy na Grzybobraniu w Jelibarku – wymieniał Bartosz Majchrzak. - Takie wyjazdy są inspirujące. Każda nasza akcja, w której bierzemy udział nas rozwija.
Kucharze angażują się także w akcje charytatywne. - Wspieraliśmy m.in. WOŚP przygotowując dla wolontariuszy ciepły posiłek – dodał Bartosz Majchrzak. - Współpracujemy także z Teen Challenge Elbląg. Co tydzień przygotowujemy ciepłe posiłki dla osób bezdomnych.
Od momentu powstania EKSK współpracuje z Zespołem Szkół Gospodarczych w Elblągu. - Współpraca układa się nam bardzo dobrze. Cieszymy się, że nasze wizyty poprawiają poziom gotowania uczniów tej szkoły – zapewnia Bartosz Majchrzak. - Jako Klub chcemy uczestniczyć we wszystkich akcjach, które będą się działy w ZSG. Aby nasz reprezentant był obecny na każdym organizowanym spotkaniu czy konkursie.
8 lutego, w Starej Karczmie, w rocznicę powstania Klubu, odbędzie się II Bal Charytatywny. - Każdy z nas przynosi na Bal rzecz na licytację, które potem licytujemy między sobą. Zebrane pieniądze przeznaczamy na szczytny cel – wyjaśnia Bartosz Majchrzak.
W zeszłym roku EKSK zebrał 1630 zł, które zostały przekazane na pomoc 6-letniemu Wojtkowi Harhaja z Pasłęka. Kogo wesprą tym razem? - W tym roku wesprzemy kogoś z Elbląga, ale więcej szczegółów na razie nie chcemy zdradzać - dodał prezes EKSK.
Jakie plany ma EKSK na 2020 rok? - Planujemy warsztaty wegetariańskie w Zespole Szkół Gospodarczych. To będzie otwarte spotkanie, nie tylko dla uczniów. Mamy kilka innym pomysłów, ale o nich głośno jeszcze nie chcemy mówić – przyznaje Bartosz Majchrzak.
EKSK jest otwarty na współpracę.
Jeśli ktoś jest zainteresowany to zapraszamy do kontaktu przez facebook. Chętnie zaangażujemy się w jakiś festyn czy inną inicjatywę jeśli odpowiednio wcześniej zostaniemy o niej poinformowani. Jesteśmy chętni, aby zaangażować się w nowe inicjatywy
– zaznaczył Bartosz Majchrzak.
Super kucharze , brawo Elbląg . Robicie fajny i pozytywny przekaz kulinarny. Pozdrawiamy
super sprawa, brawo, ale już mamy dosyć Amore mio,
Przecież tu jest jeden kucharz z Amore Mio, chyba wiesia musisz mniej pić Alko, bo coś ci się myli.... Poza tym fajna inicjatywa.... więc proponuję zapoznać się z tematem. Wiesia
Jeden Kucharz? Czyli kto? Z tego co wiem, same fajtlapy
U pewnie jakiś mistrz z poza klubu się odzywa, a Ty kto pod obcym nikiem kozak,przyjdź na spotkanie i pokaż jaki dobry jesteś.... chyba że mądrala w necie jak zawsze. :)))))
Pomaganie ludzią to bardzo ważne i dla,mnie cenne że pomagacie bez interesownie , i nie ma co się przejmować takimi, wpisami jak wyżej, szkoda , kogoś boli wasza praca . Brawo Kucharze
Dobra robota Panowie i Panie , ktoś w Elblągu robi coś fajnego, słychać o Was w całej Polsce i nie tylko, wielki szacun , pozdrowienia z Malborka .
Fajna załoga byli u nas w szkole i dużo się nauczyliśmy od nich, mogli by częściej wpadać, dobrze po pracować z zawodowcami , możemy się nauczyć więcej niż na co dzień na zajęciach.. Szacun .
Fajna załoga, brawo Elbląg brawo Szefowie kuchni.
Super :-) Brawo