W ramach tegorocznej edycji Święta Chleba przed Ratuszem Staromiejskim odbyło się Wielkie Gotowanie z Elbląskim Klubem Szefów Kuchni. Elblążanie mogli skosztować smacznych zup, które przygotowali profesjonalni kucharze.
Elbląski Klub Szefów Kuchni został założony 6 lutego br. - Ponad 20 doświadczonych kucharzy oraz ludzi związanych zawodowo z gastronomią z Elbląga i okolic, zebrało się, aby założyć nieformalny klub szefów kuchni - czytamy na fanpage'u Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni.
W ramach Wielkiego Gotowania podczas Święta Chleba EKSK zeswował elblążanom darmowe zupy. Jak powstał pomysł na zorganizowanie tego wydarzenia?
W ramach Wielkiego Gotowania podczas Święta Chleba EKSK zeswował elblążanom darmowe zupy. Jak powstał pomysł na zorganizowanie tego wydarzenia?
Postanowiliśmy zorganizować coś masowego dla ludzi. Chcieliśmy pokazać się z dobrej strony. Jestem mile zaskoczony, ponieważ zainteresowanie takim wydarzeniem było bardzo duże. Całą zupę (ok. 240 litrów) wydaliśmy w 45 minut, więc jest to dla nas ogromna satysfakcja
- mówił Cezariusz Adler, członek Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni.
W sobotę (1 września) dla zebranych na Starówce elblążan przygotowano grochówkę. Dzień później rozdawany był żurek.
Elblążanie byli bardzo zainteresowani wydarzeniem. Już na godzinę przed wydawaniem jedzenia ustawiła się długa kolejka po darmową zupę.
Na Święto Chleba przychodzimy co roku. Bardzo podoba nam się Święto Chleba, ponieważ w Elblągu rzadko się coś dzieje i taka impreza jest atrakcją dla elblążan i nie tylko. Można tu zakupić ciekawe produkty czy spotkać się ze znajomymi. Strzałem w dziesiątkę był pomysł Wieliego Gotowania. Wczoraj jadłem smaczną grochówkę, a dzisiaj wyśmienity żurek. Polecam takie inicjatywy moim bliskim, poprzez dodawanie zdjęć na facebooka, by promować nasz region
– zaznaczył p. Piotr.
- Usytuowanie imprezy jest bardzo dobre, gdyż znajduje się w blasku naszej pięknej elbląskiej starówki, która jest idealna do tego rodzaju wydarzeń. Jak najbardziej powinno być więcej takich inicjatyw, jak Święto Chleba, ponieważ nasze miasto byłoby wtedy częściej odwiedzane przez turystów - stwierdziła p. Elżbieta.
Daria Pilarska
Darmowy to i ocet słodki
po co tam ten Wróblewski, tylko dla tego że wybory to musi się pokazywać, tylko to potrafi
Artykuł troszkę nie do końca oddaje prawy nr tego gotowania żurku.Nie ma w nim słowa o pracy młodzieży z ZSG. To młodzież pokroiła te wszystkie warzywa i ok 30 kg białej kiełbasy .By ugotować te 270 litrów zupy.To młodzież przyszła na hasło rzucone przez swoją nauczycielkę poprzez gg czy pomogą,pomimo że jeszcze miały wakacje.A w artykule nie ma nic o nich.Tylko fotki pokazują na ich obecność. Pozdrawiam Mama jednej z uczennic.....
Korekta......android mi troszkę podmienił tekst....młodzież została skrzyknięta przez facebook a nie przez gg ;)
Ciekawe. Ja bym poszedł krok dalej i wypromował taką zupkę, np. Żurek żuławski jako marka własna. Pozdr
Kiedy skończy się promowanie bagienny h nazw. Elbląg to nie żadne mazury i warmia. Elbląg to Żuławy i Powiśle nieuki. A kuchnia zulaw i Powiśle jest super dlaczego nikt jej nie promuje tylko promuje ie ta bagienna. Na dodatek co krok te szaty Warmia i Mazury. Olsztyn niech się oklei tym badziewiem.
co to za kucharz na zdjęciu nr 3 po lewej stronie.???,