Od 20 maja 2011r. na elbląskiej Starówce przy ul. Rzeźnickiej funkcjonuje cukiernia T.Deker Patissier & Chocolatier oferująca wybory cukiernicze mistrza świata Tomasza Dekera. Marka ta jest dobrze znana mieszkańcom Trójmiasta i w krótkim czasie zdobyła ich zaufanie – w ciągu ponad 3 lat funkcjonowania sieć rozwinęła się tam do ośmiu punktów w Gdańsku i okolicach.
W ofercie cukierni znajdują się ciasta, minitorciki, torty, tarty, ciastka kruche, ciasta francuskie, ciasteczka bankietowe, desery premium produkty bezglutenowe oraz bezcukrowe dla diebetyków, które uzyskały certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków w Bydgoszczy.
Wyłącznie naturalne składniki i smaki!
Jak podkreśla sam mistrz, do wyboru produktów cukierniczych używane są tylko naturalne składniki – czekolada, naturalna śmietana, mąka migdałowa, a w przypadku wyrobów bezglutanowych mąka kukurydziana.
Dzięki specjalnie opracowanemu systemowi produkcji, w wyrobach cukierniczych marki nie ma gotowych stabilizatorów, konserwantów i sztucznych barwników. W tortach brak żelatyny, a wszelkie kolory kremów uzyskiwane są z naturalnych owoców.
Cukiernia T.Deker nie używa żadnych gotowych półproduktów, a pulpy z truskawek, malin, owoców leśnych są przygotowane w zakładzie produkcyjnym w Sopocie. Wyjątkowy smak z dojrzewających w Brazylii owoców, sprowadzanych specjalnie na potrzeby T.Deker Patissier & Chocolatier.
Dla każdego, coś dobrego
Z produktów bezglutenowych Tomasz Deker poleca tort Royal Carmell oraz ciasto marchewkowe. Na specjalne życzenie swoich Gości cukiernia przygotowuje szeroką gamę produktów bezglutenowych, produkowanych z użyciem mąki migdałowej lub kukurydzianej.
Do ulubionych słodkości diabetyków należą:
- tarta ze śliwkami
- kostka z owocami leśnymi
- babka cytrynowa
- muffiny z jagodami.
Produkty te mogą być spożywane przez cukrzyków w ramach diety planowanej – nie zawierają mono- i disachrydów.
Marka T.Deker szczyci się również wyjątkowymi tortami weselnymi i okolicznościowymi, a także niepowtarzalnymi tortami dla dzieci. Sztandarowym produktem T.Deker jest sernik cynamonowo-miodowy na bazie mascarpone, miodu lipowego, herbatników korzennych i cynamonu, który już zyskał popularność wśród elblążan.
Cukiernia Mistrza
Tomasz Deker współwłaściciel sieci cukierni T. Deker Patissier & Chocolatier jest Mistrzem cukiernictwa, członkiem Fundacji Klub Szefów Kuchni, Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Pochodzi z Poznania i tam rozpoczął swoją karierę w jednej z lokalnych cukierni. Doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych poznańskich restauracjach oraz zagranicą m.in. w szwajcarskiej L'Amphitryon w Saint-Genis-Pouilly i włoskiej Venecia w Sztokholmie. Praktykował w Ośrodku Szkoleniowym dla Cukierników Profesional w Poznaniu, gdzie ukończył m.in. kursy rzeźby w czekoladzie, stylu angielskiego, nowoczesnej dekoracji, karmelu. Szkolił się także w Belgijskiej Akademii Czekolady Barry Callebaut w Wieze oraz w szkole Lenôtre koło Paryża.
Doświadczenie zdobył także pracując wiele lat na stanowisku szefa cukierni w sopockim Hotelu Haffner. Współpracował jako technolog w Barry Callebaut Belgia, Barbara Luijckx Holandia, a także Modecor Włochy. Był jurorem w wielu rozmaitych konkursach (Arte Culinaria Italia, Bocuse d'Or Europe, Dorszowe Żniwa, Sielawa Blues), uczestnikiem wielu pokazów oraz projektów kulinarnych w Polsce (Festiwal Kuchni Greckiej, Wine&Food Noble Night, Festiwalu Dobrego Humoru, Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny, Restauracja Mistrzów w Starych Jabłonkach), a także reprezentował kraj oraz był trenerem kadry narodowej w wielu międzynarodowych olimpiadach (dwukrotny brązowy medal na Culinary World Cup w Luksemburgu, złoty medal World Barbecue Championships).
Jest także organizatorem Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych pod patronatem Prezydenta Miasta Gdyni. Stale jest zapraszany na targi, konferencje i inne najważniejsze imprezy kulinarne i lifestyl'owe w Polsce, a jego sukcesy są nieustannie odnotowywane w prasie i w mediach. Współpracuje z tygodnikiem "Palce Lizać"oraz z ogólnopolskimi magazynami "Food & Friends", "W piekarni, w cukierni", Food Service, itp. Stale udziela się w programach kulinarnych dla TVP takich jak: "Kawa czy Herbata", "Smacznego Go" czy "Pytanie na Śniadanie".
To człowiek, który o słodyczach wie chyba wszystko!
Nie zwlekaj i skosztuj smakołyków na mistrzowskim poziomie!
T.Deker Patissier & Chocolatier
Ul. Rzeźnicka 7-8 B, Elbląg
Tel. 55 644 44 04
Zapraszamy:
Poniedziałek - czwartek (godz. 10.00 - 20.00)
Piątek – sobota (godz. 10.00 – 21.00)
Niedziela (godz. 10.00 – 20.00)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Konkurs:
Jeśli chcesz wygrać jeden z dwóch kuponów na kwotę 50 zł (do wykorzystania w cukierni T.Deker Patissier & Chocolatier) odpowiedź na pytanie:
Na bazie jakiego serka robiony jest sernik cynamonowo-miodowy?
Prawidłową odpowiedź należy przesłać na adres konkurs@info.elblag.pl w treści podając swoje imię, nazwisko, nr kontaktowy, a w temacie wpisując "Cukiernia T.Deker". Na zgłoszenia czekamy do 14 grudnia, do godz. 12.00.