Czerwony barszcz z uszkami lub zupa grzybowa, karp, pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grochem, śledzie, kluski z makiem, kompot z suszonych owoców - to kilka z 12 tradycyjnych, wigilijnych potraw. CSE „Światowid" zaprasza wszystkich, którzy okres przedświąteczny spędzają przygotowując tradycyjne smakołyki, do odświeżenia swoich przepisów i do podzielenia się nimi.
- Świąteczny czas zbliża się powoli acz nieubłaganie, w niektórych elbląskich sklepach, obok zniczy można obejrzeć również Mikołaje. Centrum Spotkań Europejskich „Światowid" planami również wybiega w grudniowe dni - kolędy, przepisy, regionalne zwyczaje - to wszystko znajdzie się w publikacji „Wigilijny czas...", która rozesłana będzie wraz z życzeniami - mówi Edyta Jasiukiewicz, z CSE „Światowid".
Trzy najlepsze przepisy zostaną nagrodzone pracami plastycznymi o tematyce świątecznej, a dwanaście zostanie zamieszczonych w świątecznej publikacji. Kryterium oceny będzie oddanie charakteru świąt i przede wszystkim tradycji kulinarnych naszego regionu. Opublikowane przepisy zostaną podpisane imieniem i nazwiskiem autora.
- Zwycięzców poinformujemy drogą mailową, a nagrody zostaną wręczone po wydaniu publikacji - dodają organizatorzy.
Przepisy można nadsyłać mailowo do 6 listopada na adres info@swiatowid.elblag.pl, z dopiskiem „Wigilia" w tytule.
Jak wskazują organizatorzy przesłanie przepisów jest równoznaczne ze zgodą na ich opublikowanie.