Marnujemy żywność na potęgę – aż 1/3 produkowanego jedzenia kończy swoje życie na śmietniku. Jak temu zapobiec i czy Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności jest rozwiązaniem problemu? O tym – i nie tylko – powiedzą Banki Żywności już w najbliższą środę, 16 października, przy okazji jubileuszowych, bo 40. obchodów Światowego Dnia Żywności.
W Elblągu marnowanie żywności wpisane zostanie w szerszy kontekst - niszczenia środowiska przyrodniczego i życia na planecie. Ulicami miasta przejdzie marsz pod hasłem "Ratujmy planetę - nie marnujmy".
Światowy Dzień Żywności to ustanowione w 1979 roku przez ONZ święto mające na celu przybliżanie tematu globalnych problemów żywnościowych, w tym walki z głodem i niedożywieniem. Banki Żywności jak co roku będą hucznie obchodzić to wydarzenie i zachęcać do tego, aby szanować jedzenie. Jubileuszowa edycja będzie również doskonałą okazją do przyjrzenia się nawykom zakupowym Polaków i przedstawienia najnowszych danych dotyczących skali marnowania żywności w całym kraju. Prezentowane w dorocznym raporcie dane pochodzić będą z projektu PROM (Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności), któremu przewodniczy Federacja Polskich Banków Żywności. W ramach projektu instytucje badawcze – m.in. IOŚ-PIB czy SGGW badają skalę marnowania jedzenia w całym łańcuchu – tzw. „od pola do stołu”.
Najnowsze wyniki są alarmujące - zaledwie co 4 Polak od czasu do czasu kupuje „brzydkie” produkty (np. te w zniekształconych opakowaniach lub oderwane od kiści warzywa i owoce), a większość z nich nie chodzi na zakupy z listą i kupuje spontanicznie – co stanowi jedną z głównych przyczyn wysokiego poziomu marnowania żywności w gospodarstwach domowych. Dodatkowo mniej niż połowa Polaków sprawdza zawartość lodówki przed wyjściem na zakupy (41,9%).
– Jesteśmy świadkami rewolucji w odżywianiu – hodowanie mięsa w warunkach laboratoryjnych, żywność „on the go”, przetwarzanie odpadków – a równocześnie świat zdaje się nie zauważać problemu marnowania żywności. Chcemy temu zapobiegać, dlatego zachęcamy wszystkich do wzięcia udziału w lokalnych wydarzeniach związanych z obchodami Światowego Dnia Żywności i przyczynienia się do wzrostu świadomości tego problemu. – mówi Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Marnowanie żywności to biliony litrów straconej wody i ogromne ilości zmarnowanej energii. Szacuje się, że wyrzucając kilogram ziemniaków marnujemy 300 litrów wody. Już jedna kanapka z serem, która zamiast do żołądka trafi na wysypisko, to 90 litrów zmarnowanej wody. Zbliżające się obchody Światowego Dnia Żywności będą okazją do pochylenia się nad tym problemem.
Bank Żywności w Elblągu zaprasza przedszkola, szkoły i inne placówki szkolno-wychowawcze do udziału w marszu pt. "Ratujmy Planetę - Nie Marnujmy". Dzieci i młodzież, podobnie jak w marszach "Strajk Żywności" mogą przebrać się za produkty spożywcze, warzywa lub owoce. Każda grupa przygotować powinna transparent lub tablice z treścią nawiązującą do hasła marszu.
Marsz wyruszy 16 października (środa) o godz. 12.00 z Placu Konstytucji (spod pomnika) i przejdzie ulicami miasta do Galerii El.
Jednocześnie ogłaszamy konkurs z nagrodami rzeczowymi na najbardziej aktywny i kreatywny udział w marszu oraz na najładniejszy strój. Główną nagrodą dla szkoły za najaktywniejszy udział będzie witryna chłodnicza "Szkolna jadłodzielnia", gdzie uczniowie będą mogli zostawiać zbywające im kanapki, owoce czy inne produkty spożywcze, dla kolegów, którzy np. zapomną drugiego śniadania lub mają ochotę na przekąskę. Nagrody rzeczowe otrzymają też trzej uczestnicy marszu najładniej przebrani. Rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród nastąpi na zakończenie marszu w Galerii El. Chłodziarkę zawieziemy do szkoły.
Zapraszamy wszystkich młodych elblążan - pokażmy, że przyszłość naszej planety nie jest nam obojętna, a ratując żywność przed zmarnowaniem ratujemy też coraz bardziej zniszczone środowisko przyrodnicze.
Współorganizatorem marszu jest Galeria EL. Wydarzenie dofinansowane jest przez Prezydenta Miasta Elbląga.
Federacja Polskich Banków Żywności
Bank Żywności w Elblągu
Obchody Międzynarodowego Dnia Żywności organizowane są w ramach programu "EkoMisja - Nie Marnuję", dofinansowanego przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej."
Czyli celem akcji jest spowodowanie radykalnego zmniejszenia zakupów żywności, a co za tym idzie zmniejszenia obrotów sklepów i hurtowni, spadku produkcji w przemysle spożywczym i produkcji rolniczej, a w końcowym efekcie zwiekszenia bezrobocia i wzrostu społecznego ubóstwa?
Tylko niech to bedzie jedzenie z prawdziwych produktów nie faszerowame chemia. Wędlina po zakupienia robi się śliska pomimo że była w lodówce. Chleb ,bułki dmuchane O czym tu mówić dziadostwo.
Ja umiem.Wchodze do sklepu,wkladam produkty do koszyka i płacę w kasie.To proste.Mam tylko problem z 500+ bo dziś po inflacji realna wartość z przed czterech lat to 350+.