Niedziela, 24.11.2024, Imieniny: Adela, Felicyta, Klemens
Nie masz konta? Zarejestruj się »
zdjęcia
filmy
baza firm
reklama
Elbląg » artykuły » artykuł z kategorii INWESTYCJE

W Młynarach otwarto jeden z najnowocześniejszych zakładów serowarskich w kraju

18.04.2011, 12:01:17 Rozmiar tekstu: A A A
W Młynarach otwarto jeden z najnowocześniejszych zakładów serowarskich w kraju
fot. Mateusz Milanowski

Ponad 6 mln zł kosztowała modernizacja zakładu produkcyjnego w Młynarach, należącego wcześniej do Elbląskiej Spółdzielni Mleczarskiej. Po zeszłorocznej fuzji elbląskiej mleczarni ze Spółdzielczą Mleczarnią Spomlek, zakład przeszedł w ręce firmy z Radzynia Podlaskiego. Po modernizacji, zakład w Młynarach będzie przetwarzał 50 mln litrów mleka rocznie, a jego moce wytwórcze wzrosną do 15 ton sera na dobę. Obecnie pracuje w nim 70 osób.

Jeszcze przed przejęciem zarząd Spomleku zapowiadał, że należący do Elbląskiej Spółdzielni Mleczarskiej zakład w Młynarach będzie wymagał znacznych zmian. Na dobre zaczęły się one w listopadzie, kiedy wytwarzanie żółtych serów zostało tam całkowicie wstrzymane. W tym czasie zmodernizowane zostały pomieszczenia produkcyjne, a zakład został wyposażony w najnowocześniejsze w Polsce urządzenia, wykorzystywane na wszystkich etapach procesu technologicznego: od odbioru mleka, przez warzenie sera, po precyzyjne badania jakości surowców i produktów. Zainstalowano m.in. automatyczną linię technologiczną do produkcji sera wyposażoną w komplet nowych form, wykonano basen solankowy oraz zamontowano urządzenia umożliwiające transport i pakowanie serów. Łączny koszt inwestycji przekroczył kwotę 6 mln zł. Zakończenie inwestycji i wznowienie produkcji nastąpiło 15 kwietnia. Tego dnia w Młynarach przed wejściem do zakładu doszło do symbolicznego przecięcia wstęgi.

– Od początku zakładaliśmy, że przejęcie elbląskiej spółdzielni będzie w początkowym okresie wymagało sporych wydatków. Aby w pełni wykorzystać potencjał drzemiący w regionie elbląskim, przede wszystkim rosnące dostawy mleka, musieliśmy zapewnić sobie możliwość produkcji sera o najwyższej jakości. Wyroby opuszczające zakład w Młynarach w niczym nie będą ustępowały wytwarzanym w pozostałych naszych serowarniach – zapewnił Edward Bajko, prezes zarządu SM Spomlek.

Obowiązująca w Spomleku zasada, że wszystkich dostawców obowiązuje wspólny cennik, zmieniła sytuację na rynku mleka w okolicach Elbląga. Tradycyjnie stawki były tu niższe niż na Podlasiu i ziemi lubelskiej, gdzie swoją działalność prowadzi radzyńska spółdzielnia. Wyższe kwoty pozwoliły na nawiązanie współpracy z większymi dostawcami, spośród których rekordzista zapewnia ponad milion litrów mleka rocznie. W okresie wrzesień 2010 – marzec 2011 skupiono o 27 proc. więcej surowca niż w analogicznym okresie na przełomie lat 2009-2010.

– Pojawienie się nowego partnera, za którym stoi niepodważalna pozycja rynkowa i o wiele większe niż w przypadku samodzielnie działającej ESM możliwości finansowe, jest dla dostawców z całego regionu sytuacją bardzo korzystną. Także dla tych, którzy nie współpracują ze Spomlekiem. Mogą się bowiem spodziewać, że inne działające tu mleczarnie przedstawią im atrakcyjniejsze warunki – wyjaśnił Edward Bajko.

W uruchomionym właśnie po modernizacji zakładzie w Młynarach powstawać będą sery znane konsumentom w całej Polsce, oferowane pod markami „Serenada” i „Polesia Czar”. Wkrótce powinien dołączyć do nich znany z produkcji w ESM „Edam Królewiecki”, pierwsze wspólne dzieło serowarów z Elbląga i Radzynia Podlaskiego.

– Planujemy, że obok znanych już marek Spomleku, w Młynarach powstawać będzie też ser kojarzony z Elblągiem. „Edam Królewiecki” od początku trafi zarówno na rynek lokalny, jak i do oferty ogólnokrajowej, a jego dobre przyjęcie może zaowocować kolejnymi pomysłami – zapowiedziała Monika Żukowska, dyrektor marketingu SM Spomlek.

Obecnie produkty Spomleku są wytwarzane w trzech lokalizacjach: w głównym zakładzie produkcyjnym w Radzyniu Podlaskim oraz w oddziałach w Parczewie i Młynarach. Rocznie zakłady przerabiają ponad 190 mln litrów mleka krowiego.

Niestety wkrótce Spomlek nie będzie już kojarzony z Elblągiem. Znajdująca się obecnie w naszym mieście siedziba oddziału firmy, zostanie przeniesiona do Młynar. Nieruchomość po Elbląskiej Spółdzielni Mleczarskiej przy ul. Bema, zostanie według zapowiedzi władz firmy sprzedana.

- Otwarcie mówiąc, Elbląg w sensie tego budynku i nieruchomości przy ul. Bema, nie są nam potrzebne. Działka ta zostanie sprzedana. Ponieważ jest ona atrakcyjna, nie wykluczam, że stworzymy jakiś projekt np. deweloperski z jakąś firmą, którą się tym zajmuje i wniesiemy aportem działkę i zbudujemy tam mieszkania. Natomiast z całą pewnością w sensie biur, z Elbląga się wyprowadzimy. Taki był zamysł już wcześniej, jeszcze za czasów ESM – zapowiada prezes Bajko.

Rafał Kadłubowski
Wyślij wiadomość do autora tekstu

Oceń tekst:

Ocen: 4

%75.0 %25.0


Galeria / Otwarcie zmodernizowanego zakładu produkcyjnego firmy Spomlek w Młynarach ( zdjęć 28 )
Dodano: 2011-04-18 | Fot. Mateusz Milanowski
0

Komentarze do artykułu (16)

Dodaj nowy komentarz

  1. 1
    +2
    ~ qwerty
    Poniedziałek, 18.04

    A w Elblagu bezrobocie..................

  2. 2
    +7
    ~ ktoś tam
    Poniedziałek, 18.04

    no i w Młynarach interes się kreci ludzie maja robotę , rolnicy rynek zbytu na mleko , konsumenci dobry ser , można ?? ... można

  3. 3
    +2
    ~ elblążanin
    Poniedziałek, 18.04

    Dajcie mi znać gdy będziecie szukać osób do pracy. Fajnie by było gdyby z Elbląga był autobus firmy, dowożący pracowników zpoza Młynar do i z pracy.

  4. 4
    +5
    ~ łosiu ktosiu
    Poniedziałek, 18.04

    busy firmowe dowożą pracowników z Elbląga do Młynar natomiast nie radze napalać się na pracę tam nowa linia jest w 99% zautomatyzowana wiec będą zwolnienia pracowników ewentualnie na sezon letni kogoś zatrudnią

  5. 5
    +5
    ~ łasuch salami
    Poniedziałek, 18.04

    koniecznie musicie wznowić produkcje sera salami w wosku!!!!

  6. 6
    +4
    ~ student
    Poniedziałek, 18.04

    niech wróci ser salami i to w takiej formie jaka była - ser nie do przebicia

  7. 7
    +4
    ~ sss
    Poniedziałek, 18.04

    no! coś pozytywnego!

  8. 8
    0
    ~ ara
    Poniedziałek, 18.04

    A było dać preferencje w Elblągu. Ale to tylko interes, kasa na modernizację "wróci" za sprzedaż gruntów po byłej OSM w Elblągu. Inwestor idzie tam gdzie tańsze grunty, dzierżawa, siła robocza, ulgi a nie "nowoczesność"

  9. 9
    +6
    ~ Elblag-wsp
    Poniedziałek, 18.04

    Ja chcę SALAMI KRÓLEWIECKIE a nie jakiś edam

  10. 10
    +4
    ~ E-G
    Poniedziałek, 18.04

    NIECH ROBIĄ POWOLI - MNIEJ A LEPIEJ TO ZNACZY MNIEJ SERA ALE LEPSZEGO PACHNĄCEGO SERA ... TAK JAK KIEDYŚ SALAMI W WOSKU - GDZIE TEN SALAMI Z TAMTYCH LAT???

Redakcja serwisu info.elblag.pl nie odpowiada za treść komentarzy i treści dostarczone przez firmy i osoby trzecie.
Jeśli chcesz z nami tworzyć serwis napisz do nas e-mail.


Regulamin komentowania artykułów w serwisie info.elblag.pl

W trosce o kulturę i wysoki poziom debaty w serwisie info.elblag.pl wprowadza się niniejszy Regulamin.

  1. Komentujący umieszczając treści sprzeczne z prawem musi liczyć się, że może ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną.
  2. Komentarze dodawane przez czytelników służą prowadzeniu poważnej i merytorycznej dyskusji na temat zamieszczonych wiadomości oraz problemów z nimi związanych.
  3. Czytelnicy mogą umieszczać informacje i opinie niezwiązane z treścią artykułów dla istotnych powodów (np. poinformowanie innych czytelników o wydarzeniach).
  4. Zabrania się dodawania komentarzy: wulgarnych, obraźliwych, naruszających dobra osobiste osób trzecich lub zawierających treści zabronione przez prawo.
  5. Celem komentarzy nie jest prowadzenie jałowych sporów osobistych między czytelnikami.
  6. Wszystkie wpisy stojące w sprzeczności z powyższymi warunkami będą niezwłocznie kasowane w całości bądź w części.
  7. Redakcja interpretuje Regulamin i decyduje, które wpisy, komentarze (lub ich części) należy usunąć i dokona tego w możliwie jak najszybszym czasie.


Właścicielem serwisu info.elblag.pl jest Agencja Reklamowa GABO

Copyright © 2004-2024 Elbląski Dziennik Internetowy. Wszystkie prawa zastrzeżone.


1.3451981544495