Środa, 25.12.2024, Imieniny: Boze Narodzenie - Eugenia, Piotr
Nie masz konta? Zarejestruj się »
zdjęcia
filmy
baza firm
reklama
Elbląg » artykuły » artykuł z kategorii INWESTYCJE

Gastronomik nowoczesnym się staje - przebudowa trwa

04.08.2010, 09:31:31 Rozmiar tekstu: A A A
Gastronomik nowoczesnym się staje - przebudowa trwa

Trwa realizacja projektu „Budowa, rozbudowa i unowocześnienie bazy szkolnictwa zawodowego, gastronomiczno-hotelarskiego z uwzględnieniem dostosowania do standardów unijnych w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu”, który realizowany jest przez Gminę Miasto Elbląg. W wyniku jego realizacji szkoła zyska nowy wygląd, a także wzbogaci się o nowe pracownie, z których korzystać będą uczniowie.

Realizacja projektu przyczyni się do podniesienia poziomu kształcenia w ZSG, co znacznie poprawi szanse znalezienia pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej, absolwentom wspomnianej szkoły, a to za sprawą nowoczesnego sprzętu, który znajduje się na wyposażeniu hoteli klasy europejskiej. Zmodernizowana pracownia kuchenna oraz nowoczesne pracownie hotelarskie, umożliwią odwzorować w dużym stopniu warunki w jakich przyjdzie absolwentom „gastronomika” pracować po zakończeniu edukacji.

Nowoczesne wyposażenie podniesie jakość kształcenia w ZSG jednakże jest jeszcze jeden element, który sprawi „gastronomik” będzie oferować nowoczesną jakość kształcenia. Mowa tu o zajęciach prowadzonych w systemie „modułowym”. Rozwiązanie z powodzeniem wdrożone i sprawdzone w krajach zachodniej europy, w Polsce jest na etapie planowania. Zespół Szkół Gospodarczych będzie jedną z nielicznych w naszym kraju szkół, które jako pierwsze wprowadzą ten system. W województwie warmińsko-mazurskim będą to także: Zespół Szkół Nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, Zespół Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie i Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.


Obecnie w szkole oraz na terenie do niej przylegającym trwają prace budowlane, w wyniku których nastąpi przebudowa pomieszczeń istniejącego budynku szkoły. Zostanie on rozbudowany o łącznik prowadzący z zaplecza pracowni kuchni profesjonalnej do piwnicy budynku z pracowniami hotelarskimi, które zostaną zaadaptowane na bazie istniejących pomieszczeń. W wyniku realizacji przedsięwzięcia, budynek szkoły zostanie poddany renowacji (okna, gzymsy, pokrycie dachów, obróbki blacharskie, podjazd dla niepełnosprawnych balustrady). Projekt obejmuje również zagospodarowanie terenu okalającego obiekt.

Realizacja projektu przyczyni się do:

- przebudowy i unowocześnienia bazy szkolnictwa zawodowego w dziedzinie gastronomii i hotelarstwa w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu,

- utworzenia 9-ciu pracowni spełniających standardy kształcenia zawodowego w systemie modułowym,

- utworzenia pracowni hotelowych,

- zapewnienia, 550 uczniom odbywania zajęć praktycznych i zawodowych na odpowiednim poziomie programowym, spełniającym standardy unijne,

- rozszerzenia oferty edukacyjnej Zespołu Szkół Gospodarczych o dodatkowe dwa zawody, które zostaną uruchomione od 2010 roku, tj. technik hotelarstwa, piekarzy,

Celem projektu jest poprawa i wzmocnienie atrakcyjności i konkurencyjności regionalnej oferty województwa warmińsko-mazurskiego poprzez dostosowanie warunków i wzrost jakości kształcenia kadr w branży gastronomiczno-hotelarskiej oraz stworzenie możliwości uzyskania przez mieszkańców regionu wysokich kwalifikacji zawodowych.

Projekt dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007-2013.

Całkowity koszt realizacji projektu: 9 322 810 PLN. Dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego 5 870 066 PLN.





 

Ogłoszenie Płatne współfinansowane przez Unię Europejską w ramach
Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego

MB

Oceń tekst:

Ocen: 0

%0 %0


Galeria / Przebudowa Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu ( zdjęć 26 )
Dodano: 2010-07-09 | Fot. Rafał Kadłubowski
0

Właścicielem serwisu info.elblag.pl jest Agencja Reklamowa GABO

Copyright © 2004-2024 Elbląski Dziennik Internetowy. Wszystkie prawa zastrzeżone.


0.13041210174561