Dnia 9 marca 2017 r. w Zespole Szkół Gospodarczych odbyły się eliminacje szkolne konkursu kulinarnego o tytuł „MISTRZA SZKOLNEJ PATELNI" i tematyce: „Królik i lokalny król ziemniak”.
Celem konkursu było: kultywowanie, propagowanie, pogłębianie wiedzy i tradycji kulinarnej, popularyzacja potraw kuchni lokalnej, rozbudzanie zamiłowania do zawodu, „wyłowienie” talentów kulinarnych wśród młodzieży, doskonalenie umiejętności kulinarnych, pomysłowości i kreatywności uczniów, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego, doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów oraz promocja Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu.
Organizatorami konkursu były nauczycielki kształcenia zawodowego branży gastronomicznej: Katarzyna Dobrzeniecka i Krystyna Powroźnik.
Do konkursu przystąpiło 12 uczestników tworzących 6 zespołów dwuosobowych (drużyn). Uczniowie mieli za zadanie przygotować 2 porcje potrawy z królika z dodatkiem ziemniaka zachowując proporcję dania mieszcząc się w gramaturze od 300 do 350 g wraz z innymi dodatkami. Czas na wykonanie zadania wynosił 120 minut – 2 godziny, łącznie z przygotowaniem i prezentacją wykonanej potrawy. Żaden z produktów użytych w konkursie nie mógł być poddany wcześniejszej obróbce.
Poszczególni uczniowie wykonali i zaprezentowali następujące potrawy:
Agnieszka Byczyńska i Mateusz Ciosek – klasa I a TŻiUG:
Comber z królika pod kołderką pudrowo – migdałową ze szpinakowymi plackami
w sosie winnym.
Dominika Olender – klasa I a TŻiUG i Daniel Zaporowski – klasa III b TŻiUG:
Królik na ściółce.
Sara Podsiadło i Monika Rożko – klasa III a TŻiUG:
Królik w sosie z białego wina.
Tomasz Baranowski i Karol Sójka – klasa III b TŻiUG:
Duszone skoki z królika z harmonijkami z ziemniaków i grillowanymi warzywami.
Magdalena Cyrankowska i Magdalena Derecka – klasa IV a TŻiUG:
Roladki z królika i cukinii, grillowane bataty z sosem holenderskim i purée z groszku
i mięty.
Martyna Falińska i Patrycja Kufeldt – klasa II a ZSZ Kucharz:
Królik ze świeżą papryką, ziemniakami zapiekanymi, sosem cytrynowo – miętowym
i buraczkami.
Potrawy drużyn oceniało jury techniczno – degustacyjne w następującym składzie:
Piotr Misztal – kucharz hotelu „Młyn” w Elblągu, przewodniczący jury;
Maciej Wasilewski – kucharz restauracji „Studnia Smaków” w Elblągu, członek jury;
Kamil Misiak – kucharz restauracji „Studnia Smaków” w Elblągu, członek jury, absolwent Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu.
Konkurs wygrali następujący uczniowie:
I miejsce: Magdalena Cyrankowska i Magdalena Derecka – klasa IV a TŻiUG;
II miejsce: Sara Podsiadło i Monika Rożko – klasa III a TŻiUG;
III miejsce: Tomasz Baranowski i Karol Sójka – klasa III b TŻiUG;
Wyróżnienie: Agnieszka Byczyńska i Mateusz Ciosek – klasa I a TżiUG
Zwyciężczynie I miejsca konkursu: Magdalena Cyrankowska i Magdalena Derecka będą reprezentowały Naszą Szkołę 30 marca 2017 roku w Zespole Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie w XXII Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym o tytuł „MISTRZA SZKOLNEJ PATELNI”.
Uczestnicy eliminacji szkolnych konkursu kulinarnego „Mistrz Szkolnej Patelni” otrzymali dyplomy i atrakcyjne nagrody rzeczowe min. patelnie ceramiczne, książki „Kuchnia hiszpańska”, „Kuchnia portugalska”, termosy ze stali nierdzewnej, przyprawy „Prymat”, długopisy i słodycze ufundowane przez nauczycieli organizujących konkurs.
Organizatorzy konkursu:
Katarzyna Dobrzeniecka i Krystyna Powroźnik