Obecnie produkowany w Elblągu napój wielce przetworzony i niewiele mający wspólnego z prawdziwym piwem jest typowym obrazem spostponowania przez samych Polaków produktu, który jeszcze niedawno stanowił o odrębności naszej Wschodniej Europy a teraz po zasileniu go w zdobycze socjalizmu kapitalistycznego pod literką "H" stanowi na rynku napój, który swą odrębnością ma stanowić gusta Polaków, ale tych chyba serialowych - bo pomyje nigdy nie dostąpią miana małmazji.
Aborygen - znaczy się , że to co było dobre kiedyś , to pod marką Heinekena się zepsuło ? Jeżeli jest taki Twój tok myślenia to masz racje. W browarze raczej cackają się z jakimś TPM , odznakami brązowymi itd. itp. Tam już nie ma prawdziwych piwowarów - są za to specjaliści od Excela , Acecesa , opijajek , opeelek itd. itp. Został zabity duch prawdziwego piwowarstwa. Ale to są skutki korporacji , nie tylko i w Elblągu. Gdyby nie Heineken , to podejrzewam , że Elbląg podzieliłby los Gdańska i Braniewa.
samotny, a wyjaśnij dlaczego np. w Bawarii, w każdym miasteczku działa jakiś mały, prywatny browar i jakoś tamtejsze browary nie uciekają się pod opiekę jakiś namolnych koncernów piwnych, a funkcjonują od wielu lat i nikt oraz nic nie zapowiada ich upadku?
Samotny G...o prawda w całych Niemczech, Holandii są browary regionalne miejskie produkujące bardzo dobre piwo jak kiedyś "Elbląski Zdrój" pomyśl jak by wyglądał budżet miasta gdyby browarem zarządzała spółka miejska. Ale chłopaki z AWS aktualnie większość PO opchnęli złotą kurę za bezcen z pieniędzy nic nie zostało a kasę za piwo "łyka" Haineken robiąc piwo takie sobie. I tak zrobiono ze wszystkim
Ktos poruszył wątek niepasteryzowanego Specjala - jest on robiony ...w Warce. Smak ma nieco inny , ale na pewno nie lepszy niż Specjal pasteryzowany ale z Elbląga. |Poza tym to nie ta sama technologia co kiedyś. Po prostu Grupa Żywiec i Kampania Piwowarska zaczęły dostawać kopa od mniejszych firm produkujących piwo niepasteryzowane , stąd też właśnie pojawi sie Specjal i inne niepasteryzowane.
Obecnie produkowany w Elblągu napój wielce przetworzony i niewiele mający wspólnego z prawdziwym piwem jest typowym obrazem spostponowania przez samych Polaków produktu, który jeszcze niedawno stanowił o odrębności naszej Wschodniej Europy a teraz po zasileniu go w zdobycze socjalizmu kapitalistycznego pod literką "H" stanowi na rynku napój, który swą odrębnością ma stanowić gusta Polaków, ale tych chyba serialowych - bo pomyje nigdy nie dostąpią miana małmazji.
@AborygenMiejscowy: od maja ma byc w sprzedazy Specjal niepasteryzowany ... ale czy to bedzie prawdziwe piwo? zobaczymy ...
Aborygen - znaczy się , że to co było dobre kiedyś , to pod marką Heinekena się zepsuło ? Jeżeli jest taki Twój tok myślenia to masz racje. W browarze raczej cackają się z jakimś TPM , odznakami brązowymi itd. itp. Tam już nie ma prawdziwych piwowarów - są za to specjaliści od Excela , Acecesa , opijajek , opeelek itd. itp. Został zabity duch prawdziwego piwowarstwa. Ale to są skutki korporacji , nie tylko i w Elblągu. Gdyby nie Heineken , to podejrzewam , że Elbląg podzieliłby los Gdańska i Braniewa.
samotny, a wyjaśnij dlaczego np. w Bawarii, w każdym miasteczku działa jakiś mały, prywatny browar i jakoś tamtejsze browary nie uciekają się pod opiekę jakiś namolnych koncernów piwnych, a funkcjonują od wielu lat i nikt oraz nic nie zapowiada ich upadku?
Samotny G...o prawda w całych Niemczech, Holandii są browary regionalne miejskie produkujące bardzo dobre piwo jak kiedyś "Elbląski Zdrój" pomyśl jak by wyglądał budżet miasta gdyby browarem zarządzała spółka miejska. Ale chłopaki z AWS aktualnie większość PO opchnęli złotą kurę za bezcen z pieniędzy nic nie zostało a kasę za piwo "łyka" Haineken robiąc piwo takie sobie. I tak zrobiono ze wszystkim
Piwo, napój fornali.
Ktos poruszył wątek niepasteryzowanego Specjala - jest on robiony ...w Warce. Smak ma nieco inny , ale na pewno nie lepszy niż Specjal pasteryzowany ale z Elbląga. |Poza tym to nie ta sama technologia co kiedyś. Po prostu Grupa Żywiec i Kampania Piwowarska zaczęły dostawać kopa od mniejszych firm produkujących piwo niepasteryzowane , stąd też właśnie pojawi sie Specjal i inne niepasteryzowane.
nareszcie :) juz dawno powinien byc taki pub
A będzie można napić się EB? Ja chce EB w każdym sklepie jak kiedyś.
EB to bylo piwo moze beda tam je podawac bylo by bajka