Zupa piwna, wegetariański bigos, a może przekąska ze ślimaków. Elblążanie zostali wczoraj uraczeni obiadem przez dr. Józefa Sadkiewicza i zaprzyjaźnionych kucharzy. Dzisiaj (4 września) czeka nas kolejna uczta. Takie rzeczy, tylko podczas Elbląskiego Święta Chleba.
Na starówce stanęła wczoraj kuchnia, w której uwijali się kucharze, ich pomocnicy, a nawet prezydent Elbląga Witold Wróblewski. Wszystko po to, aby elblążanie mogli posmakować potraw innych niż zwykle. W menu znalazła się między innymi zupa piwna i danie jarskie. Jak smakowało elblążanom?
– Smakiem zupy jestem pozytywnie zaskoczona, nie znałam jej wcześniej. Jeśli chodzi o bigos wegetariański to zdecydowanie czegoś, mi brakuje, być może mięsa – śmieje się pani Agnieszka Bochińska.
To fajny pomysł takie wspólne gotowanie i możliwość poznania nowych smaków. Zdecydowanie polecam tym, którzy przejedli się chlebem ze smalcem
– dodaje pan Marcin, mąż pani Agnieszki.
Wspólne gotowanie i biesiadowanie przy wielkiej patelni oraz degustacja przyrządzonych potraw jest jedną z atrakcji Elbląskiego Święta Chleba. Chodzi jednak nie tylko o to, abyśmy mogli podjeść, ale i o to, czego możemy się nauczyć podczas takiej akcji. Józef Sadkiewicz, wspólnie z kucharzami: Arturem Wilgą, Ireneuszem Gołębiewskim i Grzegorzem Sieńko podzielił się z elblążanami swoją wiedzą na temat kuchni, tego jakich składników używać i jak zdrowo się odżywiać.
Bawmy się smakami, to jest najważniejsze. Przez zabawę do serca. Warto jednak szukać produktó regionalnych. Dużo ich możemy zdobyć podczas Święta Chleba. Chwała tym osobom, bo to ciężka praca zrobić takie produkty, które dadzą zdrowie i podtrzymają tradycje. Przecież nie ma nic piękniejszego od smaku potraw, które robiła nasza babcia
– przekonywał Józef Sadkiewicz, podczas wspólnego gotowania.
– Lubię gotować. Z reguły nowych rzeczy uczę się z książek i programów kulinarnych. Tutaj mogłam na żywo podejrzeć mistrzów kuchni przy pracy. Fajna sprawa – mówi pani Mariola z Elbląga.
Kolejna okazja, aby podpatrzyć kucharzy i smacznie zjeść już dzisiaj. Degustację potraw zaplanowano na godzinę 14. Wspólne gotowanie rozpocznie się wcześniej. Miejsce akcji to ulica Stary Rynek (przed Ratuszem Staromiejskiem).
Ciekawe, że w artykule nikt nie wspomniał o tym, że całą imprezę w sobotę i niedzielę zabezpieczali nauczyciele i uczniowie z Elbląskiego Gastronomika.
"Warto jednak szukać produktó regionalnych."- chyba regionalnego
Tylko regionalne tj.ELBLĄSKIE .