Środa, 25.12.2024, Imieniny: Boze Narodzenie - Eugenia, Piotr
Nie masz konta? Zarejestruj się »
zdjęcia
filmy
baza firm
reklama
Elbląg » artykuły » artykuł z kategorii INFORMACJE LOKALNE

Smacznie i zdrowo w Święto Chleba

31.08.2016, 11:00:35 Rozmiar tekstu: A A A
Smacznie i zdrowo w Święto Chleba

Podczas XI Elbląskiego Święta Chleba serdecznie zapraszamy na wspólne gotowanie prowadzone przez mistrzów kuchni - dr Grzegorza Russaka oraz dr Józefa Sadkiewicza. Przy Ratuszu Staromiejskim stanie wielki gar, w którym w sobotę gotowana będzie zupa piwna na bazie produkowanego w Elblągu piwa, a w niedzielę bigos przygotowany według receptury regionalnej. Dla uczestników jarmarku przygotowane będą również inne kulinarne niespodzianki. Degustacje potraw rozpoczynać się będą o godz. 14.00.

Elblążanie będą mogli również skorzystać z wiedzy znanego w Polsce mistrza kuchni.  Piątek – 2 września o godz. 17.00 w Ratuszu Staromiejskim odbędzie się wykład otwarty dr Józefa Sadkiewicza pt. „Twoje zdrowie w Twoich rękach”. Poświęcony on będzie zasadom zdrowego żywienia.  Jak na Święto Chleba przystało  podczas spotkania nie zabraknie oczywiście informacji na temat pieczywa. Wstęp na spotkanie bezpłatny.

Dr Józef Sadkiewicz -Adiunkt na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej w Zakładzie Technologii Żywności. Wieloletni praktyk i ekspert w branży zbożowo-młynarsko-piekarskiej oraz kulinarnej. Prezes i współwłaściciel Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego sp. z o.o. w Bydgoszczy. Pomysłodawca i organizator zajęć interaktywnych, edukacyjno- szkoleniowych realizowanych we własnym Instytucie Sadkiewicza CPKZ dla kucharzy, myśliwych, piekarzy i studentów, nauczycieli akademickich.

Dzięki tym wszystkim działaniom Instytut pod marką Sadkiewicz z biegiem lat stał się bezpieczną przystanią dla wszelkiego rodzaju działań promujących rynki żywności opartych na lokalnych zasobach surowców w branży piekarskiej i kulinarnej.

W swojej działalności promuje i wytwarza produkty wg. starych receptur. Kieruje się mottem „powracamy do korzeni smaków”, dbając o to, by były zrobione z naturalnych składników, pochodziły od producentów regionalnych oraz z okolicznych gospodarstw ekologicznych.

Pomysłodawca nowego trendu (autorskiego) tzw. żywienia zrównoważonego - Ortho Kuchni wg. Dr Sadkiewicza, które koncentruje się na niedoborze w organizmie i doprowadza „zaniedbanym i nie zaopatrywanym” komórkom niezbędne dla zdrowia naturalne odżywcze substancje, których im brakuje. W ten sposób zapewnione zostaje optymalne funkcjonowanie organizmu, który chwilowo utracił stan naturalnej równowagi.

W Ortho-Kuchni wg. dr Sadkiewicza  dania przygotowywane są z potraw bioróżnorodnych, nieprzetworzonych, niemodyfikowanych, niefortyfikowanych, stosując naturalne dary matki ziemi tj. witaminy, minerały, pierwiastki śladowe, tłuszcze i białka w zrównoważonej kombinacji substancji naturalnych, aby człowiek nie cierpiał z powodu ich braku prowadząc do wielu chorób.

W Instytucie u Dr. Sadkiewicza ustala się indywidualne menu zrównoważonego żywienia na każdy dzień nie wróżąc z fusów, ale dostosowuje na podstawie uzyskanych wyników badań osoby u naszych partnerów tj. specjalistycznych akredytowanych laboratoriów (Vitalabo, Biomolmed) na podstawie analiz: krwi z zakresu hematologii i koagulologii, biochemii i immunochemii, alergologii (pojedyncze alergeny oraz panele alergologiczne), bakteriologii oraz analizy pierwiastków z włosów, oceny równowagi  metabolicznej-katabolizm/anabolizm, oceny równowagi kwasowo-zasadowej, BMI oraz rozmowy podczas indywidualnej wizyty z osobą zainteresowaną poprawieniem stanu swojego zdrowia i żywieniem zrównoważonym.

Zaprasza do współpracy ludzi nauki i sztuki – dietetyków, piekarzy, pasjonatów gotowania i sztuki kulinarnej. Jego misją jest zwiększenie zainteresowania producentów i konsumentów żywnością wysokiej jakości. Członek m.in. Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska, Stowarzyszenia na rzecz Nauki i Technologii Żywności ICC Polska oraz  Bydgoskiego Towarzystwa Naukowego.
 

informacja nadesłana

Oceń tekst:

Ocen: 0

%0 %0


Komentarze do artykułu (1)

Dodaj nowy komentarz

  1. 1
    +2
    ~ Dlaczego
    Środa, 31.08

    dlaczego TVP olsztyn tzw regionalnamilczy na temat tej imprezy tj zwykłe poniżanie nas Elblążan.

Redakcja serwisu info.elblag.pl nie odpowiada za treść komentarzy i treści dostarczone przez firmy i osoby trzecie.
Jeśli chcesz z nami tworzyć serwis napisz do nas e-mail.


Regulamin komentowania artykułów w serwisie info.elblag.pl

W trosce o kulturę i wysoki poziom debaty w serwisie info.elblag.pl wprowadza się niniejszy Regulamin.

  1. Komentujący umieszczając treści sprzeczne z prawem musi liczyć się, że może ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną.
  2. Komentarze dodawane przez czytelników służą prowadzeniu poważnej i merytorycznej dyskusji na temat zamieszczonych wiadomości oraz problemów z nimi związanych.
  3. Czytelnicy mogą umieszczać informacje i opinie niezwiązane z treścią artykułów dla istotnych powodów (np. poinformowanie innych czytelników o wydarzeniach).
  4. Zabrania się dodawania komentarzy: wulgarnych, obraźliwych, naruszających dobra osobiste osób trzecich lub zawierających treści zabronione przez prawo.
  5. Celem komentarzy nie jest prowadzenie jałowych sporów osobistych między czytelnikami.
  6. Wszystkie wpisy stojące w sprzeczności z powyższymi warunkami będą niezwłocznie kasowane w całości bądź w części.
  7. Redakcja interpretuje Regulamin i decyduje, które wpisy, komentarze (lub ich części) należy usunąć i dokona tego w możliwie jak najszybszym czasie.


Właścicielem serwisu info.elblag.pl jest Agencja Reklamowa GABO

Copyright © 2004-2024 Elbląski Dziennik Internetowy. Wszystkie prawa zastrzeżone.


0.99954605102539