W czwartek, 8 sierpnia, o godz. 16.30 w sali "U św. Ducha" Biblioteki Elbląskiej odbyło się przedostatnie spotkanie w ramach letnich warsztatów kuchni regionalnej. Wczorajsze warsztaty nieco różniły się od poprzednich, a o za sprawą niesamowitego wykładu poprowadzonego przez dr Grażynę Nawrolską.
Podczas czwartkowego spotkania uczestnicy mieli okazję uczestniczyć w niezwykłym wykładzie zatytułowanym „Tradycje polskiego stołu”. Tym razem zajęcia poprowadziła dr Grażyna Nawrolska, która opowiedziała nie tylko o przepisach na regionalne dania, ale również o zwyczajach i tradycjach związanych z jedzeniem. Nie zabrakło również informacji i ciekawostek o ceremoniałach towarzyszących spożywaniu posiłków, a także historii różnic między poszczególnymi warstwami społecznymi.
Projekt „Rozsmakuj się w tradycji” skierowany jest nie tylko do seniorów, ale do szerokiego grona odbiorców zainteresowanego kulinariami, zwyczajami i obyczajami zakorzenionymi w tradycji i kulturze polskiej.
Przypominamy, że wstęp na warsztaty jest wolny. A kolejne i zarazem ostatnie spotkanie z kuchnią regionalną odbędzie się 22 sierpnia o godz. 16.30. Uczestnicy będą mogli zasmakować klinek krajanych, fuśki żuławskiej i jabłecznika z miętą i miodem, a zajęcia poprowadzi Barbara Bukowska.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z tego wydarzenia!
Elbląg jak widać na zdjęciu, to miasto starszych pań, co widać na ulicach i w komunikacji miejskiej.