W czwartek, 25 lipca, o godz. 16.30 w sali "U św. Ducha" Biblioteki Elbląskiej odbyło się kolejne spotkanie w ramach letnich warsztatów kuchni regionalnej. Tym razem w roli głównej odnalazły się kluski z fasoli i niezwykła oranżada.
Uczestnicy w trakcie spotkania dowiedzieli się jak przygotować kluski z fasoli, pomorski pasztet z makreli i oranżadę wg przepisu Ćwierczakiewiczowej. Zajęcia ponownie poprowadziła pani Marzena Szczech.
Kim była Lucyna Ćwierczakiewiczowa? Autorką książek kucharskich i poradników na temat prowadzenia gospodarstwa domowego. Nakłady jej książek przewyższały wydania dzieł Adama Mickiewicza i Juliusza Słowackiego. Uchodziła za emancypantkę, namawiała kobiety, żeby podejmowały pracę zawodową. Była też znana ze swych bardzo nowoczesnych jak na ówczesne czasy poglądów dotyczących zdrowia czy higieny.
Projekt „Rozsmakuj się w tradycji” skierowany jest nie tylko do seniorów, ale do szerokiego grona odbiorców zainteresowanego kulinariami, zwyczajami i obyczajami zakorzenionymi w tradycji i kulturze polskiej.
Przypominamy, że wstęp na warsztaty jest wolny. A kolejne spotkanie z kuchnią regionalną odbędzie się 1 sierpnia o godz. 16.30. Uczestnicy dowiedzą się jak przygotować tradycyjne racuchy żuławskie z nietradycyjnymi sosami.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z tego wydarzenia!