Coraz więcej osób podejmuje decyzję o wdrożeniu zdrowego odżywiania. Niestety, często okazuje się, że samodzielne przygotowanie posiłków tak, aby były zdrowe, smaczne i dostarczały wszystkich niezbędnych składników odżywczych jest naprawdę trudne. Aby uniknąć problemów, można zdecydować się na rozwiązanie, jakim jest dieta pudełkowa. To absolutny hit ostatnich lat, którego popularność nieustannie rośnie.
Na stosowanie cateringu dietetycznego – bo tak również nazywa się ten model odżywiania – decydują się zarówno osoby młode, jak i te nieco starsze. Szeroka oferta firm proponujących posiłki w pudełkach jest naprawdę spora. Pojawia się w związku z tym pytanie, jak wybrać dietę pudełkową, aby być naprawdę zadowolonym.
Dieta pudełkowa – czy możliwy jest wybór diety wpisującej się w indywidualne potrzeby i preferencje żywieniowe?
Decydując się na catering dietetyczny, należy przede wszystkim zatroszczyć się o to, aby wybrać dietę, która będzie dopasowana do indywidualnych potrzeb oraz preferencji żywieniowych. Dlatego zawsze trzeba bardzo dokładnie zapoznać się z ofertą firmy, z usług której planujemy skorzystać. Dieta standard, wege, standardowa pozbawiona ryb, wegetariańska z rybami, czy dla osób aktywnych to coś, co powinna oferować naprawdę dobra dieta pudełkowa w Elblągu - wśród takich propozycji każdy znajdzie bowiem coś odpowiedniego dla siebie.
Na jaką kaloryczność diety postawić?
Dostępne w ofercie firm cateringowych diety różnią się, jeśli chodzi nie tylko o składniki, ale również kaloryczność. Jest to jedna z tych cech, na którą koniecznie trzeba zwrócić uwagę, decydując się na żywienie za pomocą diety pudełkowej. Postawić można na posiłki o standardowej kaloryczności wynoszącej około 2200 - 2500 kilokalorii, jak i takie, w przypadku, których kaloryczność jest obniżona. Te drugie to posiłki dostarczające 1200 – 1500 kilokalorii. Odpowiednie są one dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Osoby wyjątkowe aktywne powinny pamiętać, aby postawić na wyższą kaloryczność. W ich przypadku w grę wchodzi nawet 3000 kilokalorii.
Kto odpowiada za komponowanie i przygotowywanie posiłków?
Wybierając catering dietetyczny, należy dokładnie sprawdzić również to, kto w danej firmie układa jadłospis, a także, kto stoi za przygotowywaniem potraw. Bardzo ważne jest, aby wybrana przez nas firma współpracowała z dietetykiem. Wówczas można być pewnym, że posiłki zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jest to bardzo ważne zwłaszcza w przypadku osób stosujących diety redukcyjne, a więc o obniżonej zawartości kalorii. W ich przypadku nietrudno o powstanie groźnych niedoborów. Dietetyk to również gwarancja odpowiedniej ilości kalorii w danym zestawie żywieniowym. Istotne jest także to, aby za posiłkami, które trafiają do klientów stał wykwalifikowany kucharz. Wówczas można być pewnym, że dania zostają przygotowywane prawidłowo, a ich smak będzie naprawdę bardzo dobry. Warto zapytać również skąd pochodzą produkty będące bazą dla posiłków, które trafiają do klientów.