Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu co roku opuszcza ponad 150 absolwentów, dostarczając na rynek pracy wysoko wykwalifikowanych pracowników. Każdy z nich z dumą podkreśla, że ukończył szkołę znaną z wysokiej jakości kształconych tam specjalistów. Na naszych absolwentów czeka Polska i Europa.
Szkoła kształci w zawodach:
TECHNIKUM
- Technik żywienia i usług gastronomicznych - wybierając ten zawód w trakcie nauki zdobędziesz umiejętności w zakresie organizacji, nadzoru i kierowania pracą podległego personelu w zakresie produkcji gastronomicznej i obsługi konsumentów. Poznasz zasady układania jadłospisów i zestawów potraw oraz prowadzenia dokumentacji rachunkowej zakładu gastronomicznego.
- Technik Fotografii i Multimediów - absolwenci tego kierunku będą posiadać pełne uprawnienia do podjęcia pracy w: laboratoriach fotograficznych i kryminalistycznych; w przemyśle fotooptycznym, optycznym, fotochemicznym oraz optoelektronicznym; telewizji, wytwórniach filmowych; agencjach fotograficznych i reklamowych.
- Technik Hotelarstwa - zdobędziesz umiejętności w zakresie planowania i realizacji usług w recepcji i dziale służby pięter, czyli przygotowania oferty i sprzedaży usług hotelarskich, prowadzenia korespondencji i obsługi nowoczesnego sprzętu, oraz będziesz biegle posługiwał się dwoma językami obcymi w zakresie słownictwa zawodowego.
- Technik Obsługi Turystycznej - zdobędziesz umiejętności w zakresie przygotowania imprezy turystycznej, przygotowania programu, sporządzenia kalkulacji, zamówienia świadczeń oraz jej promocji. Nauczysz się biegłego posługiwania się dwoma językami obcymi w zakresie słownictwa zawodowego.
- Technik Eksploatacji Portów i Terminali - zdobędziesz umiejętności w zakresie obsługi podróżnych w portach i terminalach Nauczysz się organizowania i prowadzenia prac związanych z przeładunkiem i magazynowaniem towarów i ładunków w portach i terminalach morskich, rzecznych, samochodowych, kolejowych i lotniczych.
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
- Kucharz - nabędziesz umiejętności w zakresie przygotowywania typowych potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych oraz przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.
- Cukiernik - nauczysz się wykonywania czynności produkcyjno-technologicznych, związanych z wypiekiem ciast i ciastek o różnych gramaturach i kształtach.
- Kelner - zdobędziesz umiejętności profesjonalnej obsługi klientów w zakładach gastronomicznych, właściwego nakrycia stołu. Będziesz przygotowany do prowadzenia dokumentacji sprzedaży i rozliczeń kelnerskich.
- Piekarz - nauczysz się wykonywać czynności produkcyjno – technologiczne związane z wytwarzaniem różnego rodzaju pieczywa takiego jak: chleby, rogale, babeczki, bułki.
- Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej - zdobędziesz umiejętności do wykonywania prac porządkowych w części noclegowej i pomocniczych w recepcji hotelu, dbać o czystość i odpowiedni stan techniczny w hotelu.
więcej informacji na stronie internetowej szkoły: www.zsgelblag.pl
adres: ul. Królewiecka 128 82-300 Elbląg
nr telefonu: 55 625 88 61
e-mail: zsg@elblag.eu
ZOBACZ INFORMATOR 2020