Niedziela, 19.01.2025, Imieniny: Marta, Henryk, Mariusz
Nie masz konta? Zarejestruj się »
zdjęcia
filmy
baza firm
reklama
Elbląg » artykuły » artykuł z kategorii AKTUALNOŚCI

Inspektor sanitarny ostrzega powodzian

15.10.2009, 14:34:24 Rozmiar tekstu: A A A
Inspektor sanitarny ostrzega powodzian
Fot. Rafał Kadłubowski

Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu wystosował komunikat skierowany do powodzian, w którym ostrzega mieszkańców zalanych terentów przed zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi i chemicznymi. Treść komunikatu zamieszczamy poniżej.

KOMUNIKAT  PAŃSTWOWEGO  POWIATOWEGO  INSPEKTORA  SANITARNEGO  W  ELBLĄGU DLA POWODZIAN

Fala powodziowa niesie ze sobą zanieczyszczenia mikrobiologiczne i chemiczne, groźne dla zdrowia i życia człowieka. Woda roznosi i osadza na terenie powodziowym zarazki zakaźnych chorób przewodu pokarmowego. Zarazki i zanieczyszczenia chemiczne mogą przedostawać się do źródeł wody pitnej, osiadać na produktach żywnościowych, odzieży przedmiotach i sprzętach domowych. Zanieczyszczeniu ulegają także warzywa i owoce, które znajdują się jeszcze w sadach i ogrodach. Zawilgocona żywność ulega psuciu i pleśnieniu co czyni ją niezdatną do spożycia.

W związku z powyższym po powrocie do domostw zalanych wodą należy przestrzegać niżej wymienionych zasad.

1.Wyrzuć żywność, która miała kontakt z wodami powodziowymi.
2.Nie spożywaj i ponownie nie zamrażaj żywności już rozmrożonej!
3.Nie jedz produktów, które zostały zalane, mają zmieniony zapach, barwę, mają widoczną pleśń, stęchły, są w opakowaniach pozbawionych etykiet, są w puszkach o wydętych wieczkach, są niewiadomego pochodzenia!
4.Zawsze gotuj wodę do picia, mycia naczyń, płukania owoców, warzyw jedzonych na surowo, a także do mycia zębów.
5.Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego oraz warzywa traktuj jako zakażone i nie dopuszczaj do zetknięcia ich z produktami gotowymi do spożycia.
6.Wychodząc z toalety myj dokładnie ręce wodą z mydłem. Ponadto myj ręce przed każdym przygotowaniem posiłku oraz przed jedzeniem.
7.Dbaj o czystość urządzeń sanitarnych, a zwłaszcza toalet – często je dezynfekuj i czyść dostępnymi na rynku środkami dezynfekcyjnymi.
8.W każdym przypadku wystąpienia biegunki, wymiotów, podwyższonej temperatury, bólów brzucha i tym podobnych objawów – bezzwłocznie zwrócić się do lekarza.
9.Mieszkanie i wszystkie sprzęty, które przydatne będą do dalszego użytkowania trzeba zdezynfekować, gdyż naniesiony muł zawiera duże ilości grzybów i bakterii chorobotwórczych, które zagrażają zdrowiu ludzi i zwierząt.

Pomieszczenia wywietrzyć, wysuszyć i odmalować. Wyposażenie kuchenne (naczynia, sztućce) – dokładnie umyć, a następnie gotować nie krócej niż 15 min. w wodzie, najlepiej z dodatkiem sody (1-2 łyżki na litr) w przykrytym naczyniu. Przedmioty o większych rozmiarach można wyparzać wrzącą wodą (najlepiej kilkakrotnie).

Niektóre przedmioty np. naczynia kuchenne, sztućce (inne szklane lub metalowe) można poddać działaniu gorącego powietrza np. w domowym piecyku (w temp. 160 o C w czasie 2 godz.).

Bieliznę pościelową i odzież dokładnie wypłukać, a następnie uprać:
- odporną na temperaturę w temp. 95oC w pralkach automatycznych,
- wrażliwa na temperaturę prać co najmniej dwukrotnie w temp. 60oC.
Prasować upraną bieliznę i odzież.

Stosując jakiekolwiek środki dezynfekcyjne należy przestrzegać instrukcji  producenta (chroń oczy, błony śluzowe, skórę i drogi oddechowe) – używaj rękawic ochronnych, gumowego obuwia itp.

MB

Oceń tekst:

Ocen: 0

%0 %0


Komentarze do artykułu (1)

Dodaj nowy komentarz

  1. 1
    0
    ~ mikrobiolog
    Czwartek, 15.10

    Wygląda na to że myć ręce dokładnie wodą z mydłem po skorzystaniu z toalety - trzeba tylko przed przygotowywaniem posiłków i spożywaniem posiłków. Poprawcie to. Może tak: 6.Wychodząc z toalety zawsze - dokładnie umyj ręce wodą z mydłem. 7.Zawsze myj ręce przed przygotowywaniem posiłków i spozywaniem posiłków.

Redakcja serwisu info.elblag.pl nie odpowiada za treść komentarzy i treści dostarczone przez firmy i osoby trzecie.
Jeśli chcesz z nami tworzyć serwis napisz do nas e-mail.


Regulamin komentowania artykułów w serwisie info.elblag.pl

W trosce o kulturę i wysoki poziom debaty w serwisie info.elblag.pl wprowadza się niniejszy Regulamin.

  1. Komentujący umieszczając treści sprzeczne z prawem musi liczyć się, że może ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną.
  2. Komentarze dodawane przez czytelników służą prowadzeniu poważnej i merytorycznej dyskusji na temat zamieszczonych wiadomości oraz problemów z nimi związanych.
  3. Czytelnicy mogą umieszczać informacje i opinie niezwiązane z treścią artykułów dla istotnych powodów (np. poinformowanie innych czytelników o wydarzeniach).
  4. Zabrania się dodawania komentarzy: wulgarnych, obraźliwych, naruszających dobra osobiste osób trzecich lub zawierających treści zabronione przez prawo.
  5. Celem komentarzy nie jest prowadzenie jałowych sporów osobistych między czytelnikami.
  6. Wszystkie wpisy stojące w sprzeczności z powyższymi warunkami będą niezwłocznie kasowane w całości bądź w części.
  7. Redakcja interpretuje Regulamin i decyduje, które wpisy, komentarze (lub ich części) należy usunąć i dokona tego w możliwie jak najszybszym czasie.


Właścicielem serwisu info.elblag.pl jest Agencja Reklamowa GABO

Copyright © 2004-2025 Elbląski Dziennik Internetowy. Wszystkie prawa zastrzeżone.


0.84524202346802