Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu wystosował komunikat skierowany do powodzian, w którym ostrzega mieszkańców zalanych terentów przed zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi i chemicznymi. Treść komunikatu zamieszczamy poniżej.
KOMUNIKAT PAŃSTWOWEGO POWIATOWEGO INSPEKTORA SANITARNEGO W ELBLĄGU DLA POWODZIAN
Fala powodziowa niesie ze sobą zanieczyszczenia mikrobiologiczne i chemiczne, groźne dla zdrowia i życia człowieka. Woda roznosi i osadza na terenie powodziowym zarazki zakaźnych chorób przewodu pokarmowego. Zarazki i zanieczyszczenia chemiczne mogą przedostawać się do źródeł wody pitnej, osiadać na produktach żywnościowych, odzieży przedmiotach i sprzętach domowych. Zanieczyszczeniu ulegają także warzywa i owoce, które znajdują się jeszcze w sadach i ogrodach. Zawilgocona żywność ulega psuciu i pleśnieniu co czyni ją niezdatną do spożycia.
W związku z powyższym po powrocie do domostw zalanych wodą należy przestrzegać niżej wymienionych zasad.
1.Wyrzuć żywność, która miała kontakt z wodami powodziowymi.
2.Nie spożywaj i ponownie nie zamrażaj żywności już rozmrożonej!
3.Nie jedz produktów, które zostały zalane, mają zmieniony zapach, barwę, mają widoczną pleśń, stęchły, są w opakowaniach pozbawionych etykiet, są w puszkach o wydętych wieczkach, są niewiadomego pochodzenia!
4.Zawsze gotuj wodę do picia, mycia naczyń, płukania owoców, warzyw jedzonych na surowo, a także do mycia zębów.
5.Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego oraz warzywa traktuj jako zakażone i nie dopuszczaj do zetknięcia ich z produktami gotowymi do spożycia.
6.Wychodząc z toalety myj dokładnie ręce wodą z mydłem. Ponadto myj ręce przed każdym przygotowaniem posiłku oraz przed jedzeniem.
7.Dbaj o czystość urządzeń sanitarnych, a zwłaszcza toalet – często je dezynfekuj i czyść dostępnymi na rynku środkami dezynfekcyjnymi.
8.W każdym przypadku wystąpienia biegunki, wymiotów, podwyższonej temperatury, bólów brzucha i tym podobnych objawów – bezzwłocznie zwrócić się do lekarza.
9.Mieszkanie i wszystkie sprzęty, które przydatne będą do dalszego użytkowania trzeba zdezynfekować, gdyż naniesiony muł zawiera duże ilości grzybów i bakterii chorobotwórczych, które zagrażają zdrowiu ludzi i zwierząt.
Pomieszczenia wywietrzyć, wysuszyć i odmalować. Wyposażenie kuchenne (naczynia, sztućce) – dokładnie umyć, a następnie gotować nie krócej niż 15 min. w wodzie, najlepiej z dodatkiem sody (1-2 łyżki na litr) w przykrytym naczyniu. Przedmioty o większych rozmiarach można wyparzać wrzącą wodą (najlepiej kilkakrotnie).
Niektóre przedmioty np. naczynia kuchenne, sztućce (inne szklane lub metalowe) można poddać działaniu gorącego powietrza np. w domowym piecyku (w temp. 160 o C w czasie 2 godz.).
Bieliznę pościelową i odzież dokładnie wypłukać, a następnie uprać:
- odporną na temperaturę w temp. 95oC w pralkach automatycznych,
- wrażliwa na temperaturę prać co najmniej dwukrotnie w temp. 60oC.
Prasować upraną bieliznę i odzież.
Stosując jakiekolwiek środki dezynfekcyjne należy przestrzegać instrukcji producenta (chroń oczy, błony śluzowe, skórę i drogi oddechowe) – używaj rękawic ochronnych, gumowego obuwia itp.
Wygląda na to że myć ręce dokładnie wodą z mydłem po skorzystaniu z toalety - trzeba tylko przed przygotowywaniem posiłków i spożywaniem posiłków. Poprawcie to. Może tak: 6.Wychodząc z toalety zawsze - dokładnie umyj ręce wodą z mydłem. 7.Zawsze myj ręce przed przygotowywaniem posiłków i spozywaniem posiłków.