7 listopada br. w Elblągu odbędą się subregionalne eliminacje konkursu Smaki Warmii i Mazur. Chętni mogą zgłaszać swoje produkty do 26 października br. Do udziału w konkursie zapraszają Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.
Eliminacje subregionalne konkursu odbędą się: 7 listopada w Elblągu, 14 listopada w Ełku oraz 28 listopada w Szczytnie, finał regionalny konkursu dla laureatów I miejsc edycji subregionalnych planowany jest na 5 grudnia 2009 roku w Olsztynie.
Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na stołach Europy oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego, tzn. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.
Osoby fizyczne mogą się zgłaszać do konkursu mailem (europe_direct@olsztyn.wmirol.org.pl), faksem (89 535-48-43) oraz listownie (al. Piłsudskiego 32, 10-578 Olsztyn). Przedsiębiorstwa i szkoły mogą się zgłaszać mailem (bjz@warmia.mazury.pl), faksem (89 521-98-59) oraz listownie (Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Biuro Jakości i Znaków Regionalnych, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn).
Zgłoszone produkty będą oceniane w dwóch kategoriach: produkty regionalne i potrawy.
Kartę zgłoszeniową oraz regulamin konkursu można pobrać na stronie internetowej www.wrota.warmia.mazury.pl, w zakładce Jakość i Znaki Regionalne.