10 września najlepsi kucharze naszego regionu staną w szranki by walczyć o puchar I Elbląskich Potyczek Kulinarnych. Tematem konkursu będą dania rybne „Ryby z naszych jezior, rzek i Zalewu Wiślanego...”. Każdy uczestnik musi przygotować oryginalny przepis na rybę z grilla, charakterystyczną dla naszego regionu.
Konkurs odbędzie się na dziedzińcu Muzeum Archeologiczno- Historycznego w Elblągu. Do rywalizacji staną kucharze z najlepszych restauracji i hoteli z Elbląga i okolic. Tematem Pierwszych Elbląskich Potyczek Kulinarnych będą dania rybne — „Ryby z naszych jezior, rzek i Zalewu Wiślanego z wykorzystaniem warzyw firmy Oerlemans”.
- Pomysł na imprezę narodził się podczas jednego z konkursów kulinarnych, w których brałem udział — mówi Marcin Witczak,organizator konkursu, zastępca szefa kuchni w restauracji „Pod Aniołami”. — Uznałem, że dobrze byłoby zorganizować podobną imprezę w naszym mieście, pokazać kuchnię naszego regionu, jej bogactwo. Zwłaszcza, że nikt przedtem nie podjął tutaj podobnej inicjatywy.
Myślą przewodnią tych spotkań jest Kuchnia Antydepresyjna. Z jednej strony odnosi się to do charakteru Elbląga, jego położenia geograficznego. Natomiast z drugiej strony chodzi o to, by kuchnia naszego miasta zaistniała na mapie Polski. Żeby Elbląg nie był tylko miejscem między Warszawą, a Gdańskiem. Stąd depresja staje się antydepresją.
Udział w pierwszej edycji konkursu zgłosiło już 8 ekip: restauracja „Pod Aniołami”, restauracja „Wędrowiec”, restauracja „Słowiańska”, restauracja "Kaktus", restauracja"Zaścianek", hotel „Gromada”, hotel "Młyn", firma Smak-Pol i elbląski Zespół Szkół Gospodarczych. Lista startowa nie jest jeszcze zamknięta. Organizatorzy zapewniają produkty (ryby i warzywa).
- Każdy biorący udział musi przygotować oryginalny przepis na rybę z grilla. Ale tylko z tych ryb, które oczywiście są charakterystyczne dla naszego regionu - mówi organizator konkursu.
W dniu konkursu, wszyscy kucharze będą mieli 60 minut na zrobienie 5 porcji dania, które później ocenią dwa zespoły jurorskie. Pierwszy składający się z profesjonalistów, szefów kuchni, drugi, w którym zasiądą znani elblążanie.
W jury konkursu zasiądą szefowie kuchni słynnych nie tylko w naszym regionie: Hotelu „Anders” w Starych Jabłonkach, Hotelu „Astoria” w Białymstoku, „Tawerny Dominikańskiej” w Gdańsku, Hotelu „Mrągovia-Merkury” w Mrągowie, „Tawerny Rybka w Sopocie.
Konkursowi będą mogli przyglądać się elblążanie. Od godz. 15 do 18 organizatorzy zapraszają mieszkańców na podzamcze na live cooking i koncerty elbląskich zespołów. Elblążanie będą mogli przyjrzeć się jak gotuje profesjonalny kucharz. Będą także mogli spróbować dań przygotowanych przez koła gospodyń.
Fot. gastrona.pl