Nadszedł dzień, w którym zawieszamy noworoczne postanowienie o zrzuceniu zbędnych dekagramów, by ostatni czwartek przed wielkim postem uczcić chociaż jednym pączkiem.
Tłusty czwartek to czwartek tuż przed Wielkim Postem i przypada na ostatni tydzień karnawału. Według tradycji obchodzonej w Polsce i przez katolickich Niemców je się wtedy dowoli, a największą popularnością cieszą się pączki i faworki (inaczej chrusty, chruściki).
Dawniej, w ten dzień, także objadano się tradycyjnie pączkami, ale wtedy ich nadzienie stanowiła słonina, boczek lub mięso. Na stołach królowała też wódka. Dziś preferuje się ich słodką wersję, z marmoladą, budyniem, czekoladą. Chociaż nadzienia bywają różne, tak jak i posypki i polewy.
Tłusty czwartek to dla jednych ucieczka od diety i możliwość jedzenia bez wyrzutów sumienia. Dla innych nie zjedzenia ani jednego pączka mogłoby być katastrofą. Kiedyś panował nawet przesąd, że nie dotrzymanie zwyczaju grozi pechem, który dopadnie prędzej, czy później.
Przypominamy, że w tym roku redakcja info.elblag.pl wraz z cukiernią T.Deker Patissier & Chocolatier, organizują czwartą edycję Zawodów w jedzeniu pączków! Uczestnicy zawodów za zadanie będą mieli zjedzenie pięciu pączków, w jak najkrótszym czasie (nie przekraczającym pięciu minut).
Zawody w jedzeniu pączków odbędą się dziś, 23 lutego, o godz. 17.00, w cukierni T.Deker Patissier & Chocolatier przy ul. Rzeźnickiej (Stare Miasto).
A już teraz życzymy wszystkim czytelnikom naszego serwisu wybornych pączków, jeszcze lepszych chruścików i ani grama więcej na wadze! Smacznego!