W sobotę 7 listopada pracownie gastronomiczne Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu staną się areną rywalizacji profesjonalnych kucharzy, uczniów i amatorów sztuki kulinarnej podczas X edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. W tym roku do konkursu zgłoszono wyjątkowo dużą ilość produktów i potraw (38 produktów i 16 potraw).
Odkryte unikatowe przepisy kulinarne z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego zostaną wydane w publikacji „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Konkurs ma również promowć jedyne w swoim rodzaju produkty i potrawy, specyficzne dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Kolejne finały subregionalne odbędą się:
- w Szczytnie – 21 listopada w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego,
- w Ełku – 28 listopada w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja.
Finał konkursu odbędzie się 5 grudnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.
Konkurs organizowany jest od 2006 roku przez samorząd województwa warmińsko-mazurskiego we współpracy z Warmińsko-Mazurską Izbą Rolniczą i Punktem Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn. W roku 2008 została zmieniona jego formuła – przedmiotem konkursu oprócz potraw zostały też produkty.
Konkurs rozpoczyna się o godz. 10.00, ogłoszenie wyników zaplanowano na godz. 14.00.
Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego
Jeszcze chwila i pa bagna .PIS opowiadał się za nowymi dwoma województwami.