Specjalista radzi
Monika Kaśkiewicz – położna na oddziale położniczym w Szpitalu Miejskim im. Jana Pawła II w Elblągu, absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, jedna z 474 Certyfikowanych Doradców Laktacyjnych w Polsce.
Karmienie piersią – dlaczego warto?
Wyłączne karmienie piersią do 6 miesiąca życia dziecka to „złoty standard” żywienia niemowląt, uznany przez wszystkie towarzystwa naukowe i autorytety w dziedzinie zdrowia, pediatrii i żywienia. Mleko matki jest pokarmem pierwszego wyboru dla dzieci zdrowych oraz chorych, urodzonych o czasie, a także tych urodzonych przed terminem porodu.
Jest to pokarm unikalny i idealnie dostosowany do potrzeb żywieniowych ludzkiego niemowlęcia. Jest taki zawsze. Nie ma pokarmu „chudego”, „słabego”, „wodnistego”, ani „suchego”, jak to często określają mamy. Według naukowców dzięki karmieniu piersią można uratować życie 1,4 mln dzieci rocznie!
Unikatowy skład
Mleko ludzkie spełnia nie tylko funkcje odżywcze, ale chroni dzieci przed czynnikami chorobotwórczymi. Pokarm kobiecy to zmieniający się dynamicznie aktywny biologicznie płyn, unikalna kompozycja wielu substancji takich jak:
- czynniki przeciwzapalne
- substancje aktywne immunologicznie
- prebiotyki
- ludzkie białka
- węglowodany
- tłuszcze (m.in. DHA)
- minerały i witaminy
- enzymy
- hormony
- czynniki wzrostu
Kilka lat temu udowodniono, że w mleku mamy znajdują się KOMÓRKI MACIERZYSTE działające jak „wewnętrzny system naprawczy” w organizmie dziecka. Dziennie dziecko wraz z mlekiem matki przyjmuje nawet kilkanaście miliardów tych komórek! Badania z Uniwersytetu Zachodniej Australii pokazały, że komórki macierzyste z mleka matki przechodzą poprzez żołądek dziecka do krwioobiegu, a stamtąd do potrzebujących narządów. Dopiero w tych narządach przekształcają się w inne komórki, m.in. w neurony.
Jak długo?
Dzieci od urodzenia karmione mlekiem matki unikają wielu nieprawidłowości w okresie noworodkowym, głównie chorób infekcyjnych. Z tego właśnie powodu bardzo ważne jest, aby mamy rozpoczynały karmienie piersią tuż po urodzeniu dziecka i kontynuowały je jak najdłużej. Nie ustalono górnej granicy karmienia piersią, po przekroczeniu której karmienie to byłoby w jakikolwiek sposób niekorzystne dla mamy bądź dziecka.
Wszystkie ważne światowe organizacje zalecają natomiast 6 miesięcy wyłącznego karmienia piersią i kontynuowanie takiego sposobu karmienia minimum do 1 roku (wg AAP), 2 lat (wg WHO), bądź po 6 miesiącu tak długo jak długo życzą sobie tego matka i dziecko (wg ESPGHAN).
Korzyści dla matki
Natychmiastowe | Długoterminowe |
|
|
Karmienie piersią ma także korzystny wpływ na zdrowie psychiczne matki i macierzyństwo. Oksytocyna, która jest wydzielana w trakcie karmienia piersią, ma działanie uspokajające, obniża poziom kortyzolu, zmniejsza ciśnienie krwi, zmniejsza agresję i obniża lęk. Jest to hormon odpowiedzialny za zachowania rodzicielskie, powoduje wzrost zaufania, wydłuża czas kontaktu wzrokowego i ułatwia przetwarzanie pozytywnych sygnałów społecznych.
Korzyści dla dziecka
Natychmiastowe | Odległe | Długotrwałe |
zmniejszenie zachorowalności na m.in.:
|
mniejsze ryzyko wystąpienia m.in.:
|
|
Monika Kaśkiewicz
Nic nie napiszę bo mi się nie chce.