W najbliższy wtorek Banki Żywności po raz 4-ty przeprowadzą akcję protestacyjną przeciwko marnowaniu. Tym razem „Strajki Żywności” przejdą głównymi ulicami miast na terenie całej Polski, z hasłami w obronie przed wyrzucaniem mięsa i jego przetworów. Cała Polska zamanifestuje sprzeciw wobec marnowania żywności
16 października 2012r. w związku z obchodami Światowego Dnia Żywności, ulicami 25 miast Polski, przejdą barwne korowody „Strajków Żywności” organizowane przez Banki Żywności. Każdego roku, liczba osób, które chcą zamanifestować swoją niezgodę na wyrzucanie żywności się zwiększa. W tegorocznych strajkach udział weźmie ponad 4 000 sympatyków Banków Żywności. Wśród nich uczniowie szkół gimnazjalnych, wolontariusze, szczudlarze, aktorzy. Będą nawoływać do racjonalnego wykorzystania żywności. Strajki organizowane są przez Banki Żywności w miastach, m.in: Chojnicach, Częstochowie, Elblągu, Koninie, Krakowie, Lublinie, Łodzi, Olsztynie, Radomiu, Zabrzu, Siedlcach, Suwałkach, Białymstoku, Tarnobrzegu, Ciechanowie, Słupsku, Kielcach, Gorzowie Wielkopolskim.
Bank Żywności w Krakowie organizuje wielkie gotowanie. W Zabrzu, dla wszystkich, którzy popierają akcję, Śląski Bank Żywności, specjalnie na strajk, przygotował bochenki chleba. W Olsztynie, Bank Żywności organizuje debatę.
W Elblągu w przemarszu wezmą udział uczniowie elbląskich szkół. Zbiórka uczestników przemarszu STRAJK ŻYWNOŚCI o godz. 11.00 przed Urzędem Miejskim na ul. Łączności. Wymarsz o godz. 11.30, w stronę Placu Kazimierza Jagiellończyka. Na zakończenie marszu ogłoszone zostaną wyniki konkursu plastycznego pt. "Żyj zdrowo - nie marnuj jedzenia" oraz wręczone zostaną nagrody laureatom. Zostaną też wręczone nagrody grupowe za aktywny udział oraz nagroda indywidualna za najładniejszy strój.
Zapraszamy szkoły i przedszkola oraz wszystkich mieszkańców, którzy rozumieją potrzebę szanowania żywności.
We wtorek dowiemy się dlaczego Polacy marnują jedzenie
Strajk żywności w Warszawie, poprzedzi spotkanie prasowe dla dziennikarzy mediów ogólnopolskich, z udziałem przedstawicieli Banków Żywności, administracji publicznej, polskich przedsiębiorców i gwiazd. Federacja Polskich Banków Żywności zaprezentuje najnowsze wyniki badań opinii publicznej dotyczące przyczyn i skali marnowania żywności w Polsce, które zostały przeprowadzone przez MillwardBrown SMG/KRC.
W konferencji wezmą udział m.in. przedstawiciele Federacji Polskich Banków Żywności, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Związku Polskie Mięsa. Kucharz – ekspert Banków Żywności - Jan Kuroń, wnuk Jacka Kuronia - jednego z inspiratorów Banków Żywności w Polsce, odkryje przed uczestnikami spotkania tajniki odpowiedniego przechowywania żywności oraz umiejętnego wykorzystania resztek z produktów mięsnych. Spotkanie poprowadzi aktorka Małgorzata Lewińska sympatyk Banków Żywności. Spotkanie odbędzie się w restauracji Lokal Bistro, która specjalizuje się w przygotowywaniu dań z mięs.
W imieniu Zarządu Banu Żywności, Teresa Bocheńska