Płyty indukcyjne są coraz bardziej popularne i powoli wypierają swoją gazową czy elektryczną konkurencję. Nic dziwnego - w końcu nie tylko pozwalają na sprawne gotowanie, ale są też bezpieczne i estetyczne. Jednak nie zawsze wiemy, na co warto zwrócić uwagę przed zakupem. Jak wybrać płytę indukcyjną, by nie żałować zakupu?
1. Jak wybrać płytę indukcyjną? 5 rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przed zakupem
2. W jaki sposób działa płyta indukcyjna?
3. Zalety płyty indukcyjnej
Warto również nadmienić, że rosnąca popularność płyt indukcyjnych ma również związek z kwestią finansową - ceny tych urządzeń w ostatnim czasie stały się zdecydowanie bardziej przystępne, co można sprawdzić np. na: ole ole.
1. Jak wybrać płytę indukcyjną? 5 rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przed zakupem
Zastanawiasz się nad zakupem płyty indukcyjnej? Dobrze trafiłeś. Przed dokonaniem wyboru, zwróć uwagę na kilka istotnych rzeczy.
- kształt - przeglądając oferty zapewne najczęściej spotkasz się z kształtem kwadratowym lub prostokątnym. Ale zdarzają się rozwiązania zdecydowanie bardziej fantazyjne. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku liczy się nie tylko wygląd, ale i komfort korzystania. Szczególnie, jeśli każdego dnia gotujesz w domu.
- ilość pól - im mniej pól grzewczych, tym tańszy blat. W tej kwestii nie ma nic odkrywczego. Wybór należy do nas, jednak większa ilość pół jest równoznaczna z większym komfortem gotowania. Z kolei niekoniecznie sprawdzi się w kuchni o niewielkich rozmiarach.
- poprawne podłączenie - płyta indukcyjna do poprawnego działania potrzebuje specyficznego podłączenia: lewa strona, do jednej fazy, prawa strona do drugiej. Oddzielne źródło zasilania powinien mieć również piekarnik.
- panel sterowania - kolorowy wyświetlacz LCD, dodatkowe slidery, gałki, pokrętła - producenci stosują różne rozwiązania. Które z nich jest najlepsze? Wybór zależy wyłącznie od preferencji użytkownika.
- funkcjonalność - porównując oferty producentów, np. tutaj: https://www.oleole.pl/plyty-do-zabudowy,rodzaj-plyty!plyta-indukcyjna.bhtml, przekonasz się że poszczególne urządzenia różnią się dodatkowymi funkcjami, na co warto zwrócić uwagę, jeśli chcemy, by urządzenie spełniło nasze oczekiwania. Wśród dodatkowych funkcji najczęściej występują: timer, Booster, czyli przyśpieszone gotowanie, rozpoznawanie wielkości garnka, utrzymywanie ciepła potrawy, pola Bridge, czyli możliwość łączenia pól grzewczych i płynna regulacja temperatury.
Zanim wybierzesz urządzenie, które trafi do twojej kuchni, zapoznaj się również z działaniem płyt indukcyjnych i przekonaj, dlaczego cieszą się rosnącą popularnością. Pamiętaj również o jednej istotnej rzeczy - zakup płyty indukcyjnej wiąże się również z zakupem przystosowanych do tego urządzenia naczyń.
2. W jaki sposób działa płyta indukcyjna?
Płyta indukcyjna działa na prąd, ale różni się od znanych i ciągle chętnie stosowanych w turystyce płyt elektrycznych. Pod płytą grzewczą, wykonaną z odpornego na zarysowania szkła, zamontowane są specjalne cewki, które generują pole magnetyczne. To z kolei rozgrzewa dno naczynia dzięki indukcji prądów wirowych. To ważna informacja, ponieważ np. w przypadku płyty ceramicznej, mówimy o nagrzewaniu płyty pod naczyniem.
Dlatego też do gotowania „na indukcji” potrzebne są specjalne naczynia, a dno garnków musi być wykonane ze stali ferromagnetycznej. Jeśli tak nie będzie, płyta zwyczajnie nie zadziała - nie będzie wykrywać garnka i nie uruchomi się.
3. Zalety płyty indukcyjnej
Wspomnieliśmy już o tym, że płyta indukcyjna staje się coraz popularniejszym rozwiązaniem, na rzecz którego porzucane są kuchenki gazowe czy elektryczne. Dlaczego płyty indukcyjne szturmują nasze kuchnie i na czym polega ich fenomen?
Do najważniejszych zalet tego urządzenia należy bezpieczeństwo użytkowania. Płyta indukcyjna w kuchni minimalizuje ryzyko poparzenia, ponieważ nagrzewa się wyłącznie tam, gdzie styka się z dnem garnka. Nie musimy się również obawiać poparzenia palnikiem.
Co więcej, płyta indukcyjna eliminuje konieczność korzystania z łatwopalnego gazu. Ten, jak wiemy, może się ulatniać. Gdy tak się dzieje, staje się skrajnie niebezpieczny i zagraża zdrowiu i życiu domowników.
Dodatkowym zabezpieczeniem jest niewątpliwie funkcja, dostępna w większości urządzeń. Chodzi o automatyczne pauzowanie lub wyłącznie grzania, gdy na płytę rozleje się woda. Dzięki tej funkcji minimalizujemy ryzyko awarii.
W tym miejscu warto również wspomnieć o kolejnej zalecie płyty indukcyjnej - dzięki niej zdecydowanie łatwiej utrzymać porządek podczas gotowania. Palniki się nie zapychają, a całość łatwo wyczyścić. Płyta indukcyjna jest więc rozwiązaniem bardziej estetycznym niż "konkurentki". Dzięki płycie indukcyjnej gotujemy też szybciej.
Wreszcie, producenci oferują coraz bardziej atrakcyjne ceny, o czym można się przekonać tutaj: https://www.oleole.pl/plyty-do-zabudowy,_Samsung,rodzaj-plyty!plyta-indukcyjna.bhtml. Jeśli jest to Twoja pierwsza kuchenka, zdecyduj się na kuchenki indukcyjne ze średniej półki cenowej.
Nawet urządzenie ze średniej półki cenowej prawdopodobnie sprawi, że nie wrócisz już do innego rozwiązania.