Delegatura Inspekcji Handlowej w Elblągu przeprowadziła kontrolę prawidłowości funkcjonowania małej gastronomii w okresie sezonu letniego, ze szczególnym zwróceniem uwagi na smażalnie ryb. Kontrolą objęto 5 podmiotów gospodarczych.
Kontrolowane placówki działały legalnie, przedsiębiorcy okazali zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej. W żadnej z kontrolowanych placówek gastronomicznych nie stwierdzono przypadków aby surowce, półprodukty, napoje, słodycze miały przekroczone terminy przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości.
W jednym z barów stwierdzono nieprzestrzeganie przepisów dotyczących uwidaczniania cen oraz posługiwano się wagą elektroniczną bez cech legalizacji. Do badań laboratoryjnych pobrano także 4 napary kawy naturalnej, z czego 2 zakwestionowano ze względu na niedobór surowca w stosunku do deklaracji.
Stwierdzone wykrocznie dało podstawę do skierowania wniosku do Sądu Rejonowego w Elblągu o ukaranie pracownika odpowiedzialnego za przygotowanie naparu kawy. Sąd orzekł karę nagany. Ponadto za naruszenie przepisów dotyczących uwidaczniania cen oraz za posługiwanie się wagą bez cech legalizacji ukarano właścicielkę baru mandatem karnym.