Poniedziałek, 23.12.2024, Imieniny: Dagna, Wiktoria, Slawomir
Nie masz konta? Zarejestruj się »
zdjęcia
filmy
baza firm
reklama
Elbląg » artykuły » artykuł z kategorii INFORMACJE LOKALNE

Karol Okrasa gotował w... lesie Nadleśnictwa Elbląg. Znany kucharz odwiedził nas z ekipą telewizyjną

24.05.2022, 16:00:00 Rozmiar tekstu: A A A
Karol Okrasa gotował w... lesie Nadleśnictwa Elbląg. Znany kucharz odwiedził nas z ekipą telewizyjną
Fot. Nadleśnictwo Elbląg

Gotowanie w środku lasu? Czemu nie? Kucharz Karol Okrasa w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji zawitał do lasu Nadleśnictwa Elbląg. W minioną niedzielę, 22 maja, nagrywano tu kolejny odcinek programu "Okrasa łamie przepisy". Na antenie TVP zobaczymy go w lipcu.

 

Elblążan, którzy na miejsce niedzielnego spaceru wybrali okoliczne lasy, czekał niecodzienny widok. Nadleśnictwo Elbląg odwiedził Karol Okrasa.  

 

Jak niedziela to musi być obiad, a jak obiad to, czemu nie w plenerze! Dziś w Nadleśnictwie Elbląg Karol Okrasa łamie przepisy w lesie. Będzie Dobre z Lasu, czyli kwiaty z lasu czy pyszna dziczyzna. Wkrótce w TV

- o wizycie kucharz poinformowało Nadleśnictwo Elbląga na swoim profilu na Facebooku.

 

 

Karol Okrasa odwiedził lasy w zarządzie Nadleśnictwa Elbląg, żeby nagrać jeden z odcinków wakacyjnej ramówki programu "Okrasa łamie przepisy". Emisja programu odbędzie się jeszcze w lipcu

- informuje Michał Gzowski, rzecznik prasowy Lasów Państwowych. 

 

Karol Okrasa od lat udowadnia, że kuchnia polska to nie tylko schabowy i bigos. W programie "Okrasa łamie przepisy" przybliża przepisy regionalne i produkty, z których możemy być dumni. W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji przemierza całą Polskę. Każdy odcinek zaczyna się od przedstawienia „bohatera” - czasem jest to lokalny wyrób, czasem całe danie. Karol Okrasa pokazuje sposób wytworzenia oraz walory smakowe i zdrowotne produktu. Przy okazji zaprezentowane zostaną region i miejscowość. Gościem programu jest zwykle uznana gospodyni, wytwórca miejscowego przysmaku. Rozmawiając o miejscowej kuchni Karol i jego gość przyrządzają pierwszą potrawę, czyli coś prostego i szybkiego. Łatwy w wykonaniu przepis będzie miał szansę trafić na stałe do kulinarnego zestawu każdej gospodyni domowej. Kucharz gotował już m.in. za Żuławach i Mierzei Wiślanej.

Natasza Jatczyńska
Wyślij wiadomość do autora tekstu

Oceń tekst:

Ocen: 4

%50.0 %50.0


Komentarze do artykułu (10)

Dodaj nowy komentarz

  1. 1
    --2
    ~ Ciekawy
    Wtorek, 24.05

    Ile kosztowało Nadleśnictwo-to zaproszenie?

  2. 2
    +1
    ~ laskipaa
    Wtorek, 24.05

    Jak się okaże, że będzie przedstawiał kulinaria w kontekście warmii i mazur, to będzie mega klapa. Ale mam nadzieję, że nie.

  3. 3
    +8
    ~ aapiksal
    Wtorek, 24.05

    A dlaczego to nie miałyby być produkty Warmii lub Mazur, przecież Elbląg raczej nie ma swoich regionalnych potraw. Równie dobrze Okrasa mógłby prezentować u nas kuchnię Kaszub, Powiśla czy Kociewia. Obecny Elbląg to zlepek ludzi przybyłych tu z różnych stron, w tym z Wileńszczyzny, ziemi zaburzańskiej, a także obecnej Białorusi. Stąd kultura i obyczaje ścierały tu się od lat i wzajemnie się wymieszały. Więc niewiele jest możliwości, aby stworzyć charakterystyczną kuchnię elbląską. Nawet w okresie przynależności Elbląga do Prus I Niemiec taka sytuacja też wtedy zaistniała, bo również kulturowo i narodowościowo był tu solidny koktajl.

  4. 4
    --5
    ~ UPR
    Wtorek, 24.05

    Jakby występował na antenie tvn to wszystko byłoby cacy !!?

  5. 5
    --3
    ~ kek
    Wtorek, 24.05

    Pewnie nadleśnictwo zapłaciło Okrasie w drzewach które wycinają w Bazantarni... Będzie miał czym palić w ognisku.

  6. 6
    +4
    ~ Gajowy
    Wtorek, 24.05

    Mogli go zaprowadzić w okolicę wycinki drzew. Postawić gdzieś na szlaku a w tle majestatycznie cykalby diesle ciągników wyciągających bale drzewa ryjąc przy tym koleiny. Natomiast z głębi lasu dobiegalby warkot pił spalinowych.

  7. 7
    +5
    ~ gajowy
    Środa, 25.05

    czuje chłop że niedługo z tego lasu mało zostanie. jeszcze zdążył. mogł w tle pokazac zamordowane 100letnie buki to by moze ten program jakieś przesłanie ukazał...

  8. 8
    +2
    ~ kłamca
    Środa, 25.05

    Jak tak to w tej firmie od garnków namawia do nie używania soli.A sam garściami wali sól do potraw. A gotuje w garnkach innych firm bo ta chyba szajs. Przykład programy w TV i pokazy. Jedno przeczy drugiemu co o nim.

  9. 9
    +3
    ~ A.
    Środa, 25.05

    W menu kiszone rydze, może jest ich więcej w elbląskich lasach.

  10. 10
    --1
    ~ Thewiant
    Czwartek, 26.05

    Rzygnąłeś jak parowóz

Redakcja serwisu info.elblag.pl nie odpowiada za treść komentarzy i treści dostarczone przez firmy i osoby trzecie.
Jeśli chcesz z nami tworzyć serwis napisz do nas e-mail.


Regulamin komentowania artykułów w serwisie info.elblag.pl

W trosce o kulturę i wysoki poziom debaty w serwisie info.elblag.pl wprowadza się niniejszy Regulamin.

  1. Komentujący umieszczając treści sprzeczne z prawem musi liczyć się, że może ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną.
  2. Komentarze dodawane przez czytelników służą prowadzeniu poważnej i merytorycznej dyskusji na temat zamieszczonych wiadomości oraz problemów z nimi związanych.
  3. Czytelnicy mogą umieszczać informacje i opinie niezwiązane z treścią artykułów dla istotnych powodów (np. poinformowanie innych czytelników o wydarzeniach).
  4. Zabrania się dodawania komentarzy: wulgarnych, obraźliwych, naruszających dobra osobiste osób trzecich lub zawierających treści zabronione przez prawo.
  5. Celem komentarzy nie jest prowadzenie jałowych sporów osobistych między czytelnikami.
  6. Wszystkie wpisy stojące w sprzeczności z powyższymi warunkami będą niezwłocznie kasowane w całości bądź w części.
  7. Redakcja interpretuje Regulamin i decyduje, które wpisy, komentarze (lub ich części) należy usunąć i dokona tego w możliwie jak najszybszym czasie.


Właścicielem serwisu info.elblag.pl jest Agencja Reklamowa GABO

Copyright © 2004-2024 Elbląski Dziennik Internetowy. Wszystkie prawa zastrzeżone.


1.0897309780121