W czwartek, 1 sierpnia, o godz. 16.30 zapraszamy do sali „U św. Ducha” Biblioteki Elbląskiej na kolejne spotkanie w ramach letnich warsztatów kuchni regionalnej. Przemysław Zwański, młody kucharz doskonale znany stałym bywalcom warsztatów z lat poprzednich, pokaże jak połączyć stare z nowym, przyrządzając tradycyjne racuchy żuławskie z nietradycyjnymi sosami. Wstęp wolny.
Letnie warsztaty kuchni regionalnej odbywają się w ramach projektu „Rozsmakuj się w tradycji”, skierowanego do seniorów i szerokiego grona odbiorców zainteresowanego kulinariami, zwyczajami i obyczajami zakorzenionymi w tradycji i kulturze polskiej. W letniej odsłonie projektu kucharze wraz z uczestnikami przygotowują lokalne potrawy charakterystyczne dla Żuław Wiślanych i Pomorza. Podczas warsztatów prowadzący opowiadają o dawnych przepisach i etapach przygotowania potraw, zwyczajach i tradycjach. Na koniec odbywa się degustacja.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.
Więcej informacji:
Biblioteka Naukowa i Literacka
ul. św. Ducha 3-7
tel. (55) 625 60 12, (55) 625 60 17