Wczoraj odbyło się kolejne z cyklu czwartkowych spotkań pod nazwą „Zielone lato w bibliotece”. Główną atrakcją była ziołowa oliwa przygotowywana na kilka sposobów przez mistrza kuchni molekularnej.
Temat ziół okazał się bardzo trafiony. Po raz kolejny na czwartkowe spotkanie seniorzy stawili się licznie na dziedzińcu Biblioteki Elbląskiej, gdzie w cieniu drzew raczyć się mogli ziołową herbatą i słuchać o ciekawych właściwościach ziół.
Ten cykl spotkań jest dla mnie bardzo ważny. Ja nigdy z kuchnią nie miałam wiele do czynienia. Stwierdziłam, że nie zaszkodzi mi się czegoś dowiedzieć. Zaczynam więc od ziół
- mówi Krystyna Opalińska, studentka Uniwersytetu Trzeciego Wieku.
Specjalną prezentację przygotował dla elbląskich seniorów Przemysław Zwański wicemistrz Polski w gastronomii molekularnej.
- Przygotujemy dziś aromatyzowaną oliwę z ziołami, które każdy z nas może znaleźć w swoim ogródku, na działce, czy na rynku – mówi młody, acz utytułowany kucharz. - Zioła są ogromnym bogactwem naszej kuchni, naszej tradycji. Jest to również „bomba zdrowotna”. Niestety wiedza o ziołach została trochę zapomniana. Należy tą wiedzę odtwarzać.
Dla mnie to jest super. Namawiam wszystkich żeby tu przychodzili. To jest bardzo fajne miejsce. Tematyka jest ciekawa i dobra dla zdrowia. Warto wyjść z domu i przyjść tu na starówkę.
– mówi Stefania Lepiesza, prezes Klubu Seniora
- Bardzo cieszymy się, że frekwencja jest wysoka. Mamy nadzieję, że na naszych zajęciach będą pojawiać się nie tylko seniorzy. Każdy może przyjść i wziąć udział w prelekcjach i prezentacjach - mówi Anna Górniak, koordynator projektu „Zielone lato w Bibliotece”.
Czy możemy dowiedzieć się kto opłacił to kulinarne zjawisko? Czy dowiemy się na jaką kwotę opiewał projekt i ile osób dostało z niego wynagrodzenie i jaka firma kulinarna wzięła udział?!
do ~ Kat Na Idiotów weź się lecz człowieku po co ci te informację. Jestem za coś dla ludzi nie dla Ciebie
mistrz czego???? hahaha
o "pil" rozumiem, że ciebie nie interesuje kto za co płaci ?! Mnie interesuje zwłaszcza jak płaci nasza jednostka samorządowa
Nasza "jednostka samorządowa" nie zapłaciła za to ani grosza. Całość została zrobiona dla przyjemności obu stron i tyle.
Hahaha... Jeśli to wicemistrz Polski w kuchni molekularnej, to Modest Amaro jest mistrzem świata! Co za bzdury
co za beznadziejna dyskusja na tym forum, jezeli coś dobrego robi się dla seniorów , nie ma to żadnego znaczenia, uczestnicy przyniesli wszystko co było potrzebne do tej prezentacji, ja tez tam byłam , odczepcie się od młodego człowieka który to poprowadził, więcej tak miłych i znajacych temat młodych ludzi a wszystkim bedzie zdrowiej i radośniej,
Wicemistrz Polski w gastronomii kulinarnej a na innej stronie w gastronomii molekularnej??? Chyba musisz wstawic jakieś zdjęcie potwierdzające te kwalifikacje bo jakoś ciężko wierzyćwierzyć w to co czytam 😀😊😁😂 A jeśli taki mistrz to dajcie mu coś do ugotowania tak bez przygotowania i wyjdzie szydło... wiadomo z czego :)
I darmowa reklama BEZNADZIEJNYCH oliw z pewnego dużego marketu spożywczego... A kucharek, owszem, mniam:))