Po raz pierwszy w naszym mieście odbył się Ogólnopolski Konkurs Black Box. Dziś, 4 grudnia, w Zespole Szkół Gospodarczych, zmierzyło się 28 uczniów z całej Polski. - Konkurs miał za zadanie wyłonić młodych, kreatywnych przyszłych kucharzy, którzy mieli za zadanie stworzyć potrawy z wylosowanych produktów, z tzw. czarnej skrzyni - tłumaczy Katarzyna Gliniecka, współorganizatorka.
Do kulinarnego wyzwania stanęło 14 drużyn. - Do konkursu zostały zaproszone szkoły o profilu gastronomicznym z terenu całej Polski. Większość szkół była z naszego województwa, ale byli także uczniowie z Łodzi, z województwa wielkopolskiego i pomorskiego - przyznaje Katarzyna Gliniecka. - Celem organizowanych z naszej inicjatywy konkursów, jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych, dokonywanie samooceny własnych umiejętności zawodowych, integracja szkół o tym samym profilu kształcenia, rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów, rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy, wyrabianie poczucia piękna, estetyki. Celem nadrzędnym, tego konkursu jest wyłonienie młodych kreatywnych przyszłych kucharzy.
Na czym polegał dzisiejszy konkurs? - Zadaniem młodych adeptów sztuki kulinarnej było stworzenie niezapomnianych potraw z wylosowanych produktów, z tzw. czarnej skrzynki. Zespół liczący dwie osoby musi przygotować swoje potrawy w czasie 1,5 godziny - zaznacza Katarzyna Gliniecka. - Liczyliśmy na to iż młodzież będzie w stanie wyczarować maleńkie arcydzieła dla podniebienia i oczu z zaledwie kilku składników, a wyniki ich eksperymentów będą w stanie zaskoczyć i zadziwić profesjonalistów. I tak się stało. Jest to jedyny konkurs, w którym uczniowie nie ponoszą żadnych kosztów związanych z uczestnictwem w konkursie, poza kosztem dojazdu.
Uczniowie mieli za zadanie stworzyć dwie porcje jednego dania. O tym, z jakiego produktu będą korzystać zależało od losu.
Były cztery zestawy. Była pierś z kaczki, pierś z kurczaka, polędwica wieprzowa i łosoś. Każdy z zespołów przygotowywał to, co wylosował. Jury oceniało kreatywność, smak, prace, utrzymanie czystości na stanowisku. Bardzo ważne było wykorzystanie surowca tak, aby się nie zmarnował
- opowiadała Katarzyna Gliniecka.
W jury zasiadło wielu znakomitych szefów kuchni i właścicieli restauracji, tj. dr Józef Sadkiewcz - Akademia Kulinarna w Bydgoszczy, Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Mariusz Gachewicz - Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Krzysztof Gradzewicz - Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Piotr Niewiadomski - firma Gastrocold, Krystian Olejnik - Restauracja Dom Królów, Artur Wilga, Michał Jankowski - Szef kuchni Restauracja Studnia Smaków, Lesław Wyszyński - właściciel Restauracji Celebra.
Choć decyzja nie było łatwa ostatecznie na podium stanęli:
I miejsce - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 4 im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi (Kamil Piotrowski i Agata Błaszczyk, opiekun: Małgorzata Węglewska)
II miejsce - Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie (Tomasz Kaszlewicz, Piotr Kaślewicz, opiekun: Anna Marszałek)
III miejsce - Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie (Ida Popis, Aleksandra Ślędak, opiekun: Małgorzata Marciniec)
Jury postanowiło przyznać nagrodę indywidualną. Otrzymał ją Jan Słowiński z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. M. Jackowskiego w Słupcy.
Jury było pod wrażeniem jego osobowości, pomysłowości, kreatywności. Jego praca na kuchni ujęła jury. Był niesamowity
-przyznała Katarzyna Gliniecka.
Organizatorkami konkursu były Katarzyna Gliniecka i Karolina Wojtusiak. Konkurs został objęty patronatem honorowym Prezydenta Miasta Elbląg Witolda Wróblewskiego oraz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich "Akademia Kulinarna".
Brawo szkoła! Jedna z najlepszych w Elblągu. Brawo!
Super szkoła i nauczyciele... Młodzież wspaniała. Gratulacje:-)
Też tak sądzę. I dyrektorka na poziomie.
bagna to nie nasze województwo tylko okupant od 16 lat.ZAPAMIETAJCIE TO piszący artykuły.Elbląg pasuje do nich jak wół do karety.
polski kucharz zawsze jest uznawany za jednych z lepszych jedynie są mało promowani a tego typu konkursy właśnie pozwalają na pokazanie jak ciężką praca wkładają w młodych aby nauczyciel mógł im przekazać wiedze z kulinarki. Gratulacje dla laureatów w Bydgoszczy http://preply.com/pl/bydgoszcz/oferty-pracy-dla-nauczycieli-języka-polskiego
Brawo, za pomysł i realizację. Coś się dzieje ciekawego i z zyskiem dla młodzieży w naszym skromnym mieście.