Zimowa dieta, często uboga w świeże warzywa i owoce oraz brak słońca to dwie główne przyczyny, z powodu których u progu wiosny brakuje nam witamin.
Ich niedobór odbija się na całym organizmie - przemęczenie, zły nastrój, słaba odporność, bóle stawów, anemia, bezsenność i brak ochoty na seks to tylko niektóre z objawów. Po czym poznamy, że brakuje tych związków? Powie nam o tym... własna twarz - jako pierwsza zdradza oznaki niedoborów witamin i minerałów.
Oto pięć objawów niedoboru witamin i minerałów, które zobaczymy przeglądając się w lustrze.
Blada i sucha skóra
Jeśli skóra jest nienaturalnie blada i przesuszona, a przy tym czujemy się zmęczeni i od dłuższego czasu mamy kiepski nastrój, może to świadczyć o braku witamin z grupy B (szczególne B12), A i C. Aby uzupełnić niedobory, włączmy do diety produkty bogate w te związki: jajka, brukselkę, nasiona słonecznika, orzechy (bardzo dobre źródło wit. B), zielone i pomarańczowe warzywa i owoce (zawierają wit. A), brokuły, kiwi, czerwona paprykę (wit. C).
Pękające kąciki ust
Przyczyną problemu są najczęściej braki żelaza, cynku i witamin z grupy B. Uzupełnić je można jedząc więcej jajek, tuńczyka, suszonych pomidorów, orzeszków ziemnych, roślin strączkowych. Do diety warto również włączyć produkty bogate w witaminę C (np. czerwoną paprykę) - kwas askorbinowy wspomaga przyswajanie żelaza.
Trądzik
Krosty i wypryski mogą sygnalizować niewystarczającą ilość witamin A i D, a także kwasów tłuszczowych. Aby nadrobić straty, warto sięgnąć m.in. po łososia, orzechy włoskie, migdały, marchew, paprykę, masło.
Wypadanie włosów
Objaw ten związany jest najprawdopodobniej z niedoborem witaminy B7 (biotyny). Mogą jej towarzyszyć zapalenie spojówek, spadek nastroju, apatia i senność. Niedobór biotyny może wynikać z nieprawidłowej diety (ale również np. z długotrwałego przyjmowania antybiotyków). Dobrymi źródłami witaminy B7 są m.in. żółtka jaj, awokado, kalafior, banan, orzechy laskowe.
Podkrążone i opuchnięte oczy
Problemy te mogą sugerować niedobór witaminy K i żelaza (choć przyczyn może być więcej, np. alergia, cukrzyca, źle dobrane kosmetyki). Jeśli problem wywołany jest błędami w diecie, staraj się częściej sięgać po brokuły, brukselkę, kapustę, drób, figi, natkę pietruszki, soczewicę.
ek.