Nieznany skład, wprowadzające w błąd nazwy dań, czy dodatkowa "wkładka" mięsna. Kebaby są jednymi z ulubionych fast foodów elblążan, ale czy wiemy, co jemy? Kontrole wykazały, że nie zawsze.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w I kwartale 2023 r. po raz pierwszy przeprowadziła kontrole jakości handlowej kebabów. W całym kraju objęły one łącznie 109 lokali gastronomicznych, w których sprzedawane są takie dania. W województwie warmińsko-mazurskim przeprowadzono 12 kontroli, w których dokonano oceny jakości handlowej w zakresie parametrów fizykochemicznych 8 partii, natomiast w zakresie oznakowania 12 partii dań oferowanych w formie kebabu. Wyniki tego "sprawdzianu" nie napawają optymizmem.
Nieprawidłowości stwierdzono w 7 partiach dań oferowanych w formie kebabu, co stanowiło 87,5 proc. wszystkich partii poddanych badaniu parametrów fizykochemicznych. Dotyczyły one: wykrycia w produkcie obecności niedeklarowanego surowca mięsnego, niewykrycie deklarowanego mięsa np. mięsa wołowego, czy baraniego. Jeśli chodzi o oznakowanie, nieprawidłowości stwierdzono we wszystkich skontrolowanych 12 partiach dań oferowanych w formie kebabu
- informuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie.
Czy podobne kontrole przeprowadzono również w lokalach gastronomicznych w Elblągu? Sprawdziliśmy. Jak się okazuje, również elblążanie są oszukiwani.
Spośród 12 lokali gastronomicznych skontrolowanych w województwie warmińsko-mazurskim 3 znajdowały się na terenie Elbląga. Stwierdzono w nich nieprawidłowości. W zakresie cech fizykochemicznych wykryto obecności w produkcie niedeklarowanego surowca mięsnego
- wyjaśnia Ryszard Piórkowski, Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Kontrolerzy stwierdzili również nieprawidłowości w zakresie oznakowania dań.
Poddanie niepełnej lub nieprawidłowej nazwy dania w menu, tj. oferowano, danie pod nazwą wskazującą wykorzystanie mięsa pozyskanego z jednego gatunku zwierzęcia, podczas gdy w jego składzie znajdowało się mięso z dwóch lub trzech gatunków zwierząt, co mogło wprowadzać konsumentów w błąd. Całkowity brak podania wykazu składników dania w miejscu bezpośrednio dostępnym konsumentowi finalnemu lub w przypadku podania wykazu składników niewyróżnienie w nim nazw składników mogących powodować alergie i reakcje nietolerancji, lub podanie ich w sposób niezgodny z przepisami. Brak podania nazwy albo imienia i nazwiska producenta w miejscu bezpośrednio dostępnym konsumentowi finalnemu. Umieszczanie wykazu składników oferowanego dnia w miejscu niedostępnym dla konsumenta
- Ryszard Piórkowski wylicza stwierdzone nieprawidłowości w elbląskich lokalach.
W efekcie kontroli w całym kraju, w związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami, wojewódzcy inspektorzy IJHARS wydali m.in.: 48 decyzji administracyjnych, nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 63,2 tys. zł, w tym 39 decyzji za wprowadzanie do obrotu wyrobów zafałszowanych (na kwotę 58,6 tys. zł).
Inspektorzy już zapowiadają kolejne kontrole w placówkach gastronomicznych oferujących w menu kebaby.
"Nieprawidłowości" w restauracjach. Wow, dzięki za tę informację. Dlaczego ne podaje się nazw firm do publicznej wiadomości? Co nam z tego, że gdzieś tam wykryto "nieprawidłowości" skoro być może nadal nieświadomie będziemy kupować u takiego gnoja. To ma być ochrona konsumenta? :) Największą karą dla takich ludzi byłby ubytek klientów, a nie jakieś zapowiadane kontrole. Człowiek nas oszukiwał i być może truł, a wy go bronicie? I co to za kontrola, którą się zapowiada? To jakaś paranoja.
I bardzo dobrze. Wszystkie składowe z fabryk z taką ilością chemii, że człowiek po tym świeci. Wołowy obok woła nie leżał.
I bardzo dobrze. Wszystkie składowe z fabryk z taką ilością chemii, że człowiek po tym świeci. Wołowy obok woła nie leżał.
I bardzo dobrze. Wszystkie składowe z fabryk z taką ilością chemii, że człowiek po tym świeci. Wołowy obok woła nie leżał.
I bardzo dobrze. Wszystkie składowe z fabryk z taką ilością chemii, że człowiek po tym świeci. Wołowy obok woła nie leżał.
I bardzo dobrze. Wszystkie składowe z fabryk z taką ilością chemii, że człowiek po tym świeci. Wołowy obok woła nie leżał.
Wszystkie kebabu jadą na takich samych batonach mięsnych z tej samej fabryki.
Powinno się podać nazwy tych lokali
Kebab przy Jaszczurczego .... brudno wokół, mieszkańcy skarżą się na zapach ... a raczej smród, klienci chyba tylko z sąsiadującego Borysa. Po co komu takie miejsca ?????
Dla mnie tylko Buła i Gyros z dworca, cała reszta na jedno kopyto z najtańszych surowców. Zna ktoś jeszcze jakieś lokale godne polecenia?