Na szczycie Specjal Pubu, który powstaje na elbląskiej Wyspie Spichrzów zawisła dzisiaj wiecha. Oznacza to, że zakończył się ważny etap robót budowlanych. Budynek pubu stoi już w stanie surowym. Dzisiejsza uroczystość była okazją do podziękowania wszystkim uczestnikom przeprowadzonych prac za włożony w nie wysiłek. A te zakończyły się terminowo, a nawet szybciej, niż zakładano. Co w takim razie pozostało jeszcze do wykonania?
Specjal Pub powstaje w historycznym miejscu dla Elbląga - po drugiej stronie rzeki, na nieco zapomnianej dziś Wyspie Spichrzów. Nawiązuje on do dawnej zabudowy Starego Miasta. W dawnych czasach stała tam Stara, a później Nowa Giełda. Przy okazji budowy Mostu Wysokiego na rzece Elbląg w 1744 roku powstała Stara Giełda. W 1970 roku w miejscu Starej, powstał budynek Nowej Giełdy, który zmieniając właścicieli i przeznaczenie, przetrwał do 1945 broku.
Budynek Specjal Pubu, jeszcze w stanie surowym, ale już kieruje swoje oblicze w stronę elbląskiej starówki. Drugi etap robót do którego przygotowują się budowlańcy firmy Mytych - wykonawcy całego zadania - to prace na zewnątrz budynku. Kolejnym będzie już tylko zagospodarowanie wnętrz pubu - To sprawa dosyć złożona - mówił dziś Roman Korzeniowski, dyrektor Browaru w Elblągu. - Nad koncepcją pracuje bowiem duży zespół, a tych jest kilka. Wizje i idee projektantów musimy też pogodzić ze środkami finansowymi, które możemy przeznaczyć na zagospodarowanie pubu, ale myślę że będzie ona gotowa w przeciągu miesiąca - mówi dyrektor Korzeniowski.
Budynek składa się z trzech kondygnacji, a każde z jego pięter charakteryzować się będzie innym, specyficznym klimatem - Chcemy, by ten pub był wizytówką Starego Miasta, był inny od tych, które teraz znajdują się na elbląskiej starówce - wyjaśniał Roman Korzeniowski. - Staraliśmy się z panem Mytychem zrobić z tego budynku coś takiego, czego nie ma w mieście i mamy nadzieję, że ten pub będzie zaczynem Wyspy Spichrzów.
- Osobiście nie mogę się doczekać, kiedy wypije pierwszy kufel piwa w tym lokalu - dodaje Ryszard Mytych, wykonawca inwestycji. - Czekamy teraz na rozstrzygnięcie prac projektowych dotyczących wnętrz pubu i możemy dalej ruszać z pracą.
Pub ma być miejscem, w którym serwowane będą głównie sztandarowe piwo marki Specjal, ale także inne piwa Browaru Elbląskiego i Grupy Żywiec. Wszystko odpowiednio podane z dobrym jedzeniem i podczas spotkań biznesowych i rodzinnych. Czy jest szansa, że w sprzedaży znajdzie się tu również nieodżałowane do tej pory przez wielu elblążan, piwo EB, kiedyś – znak promujący nasze miasto? - Oczekiwania elblążan co do powrotu tej lubianej marki są, ale nie chciałbym dzisiaj deklarować, że tak będzie - mówi Roman Korzeniowski. - Widzimy, że marka, którą eksportujemy do Niemiec do nas wraca i to jest pozytywny sygnał dla zarządu. Na razie rozmowy trwają - mówi tylko dyrektor elbląskiego browaru.
Kiedy elblążanie będą mogli skosztować złocistego trunku w tym klimatycznym miejscu? - Chcielibyśmy otworzyć pub na przełomie października i listopada br. ale ważnym elementem będzie tu także wybór operatora, czyli osoby, która będzie się zajmowala prowadzeniem tego lokalu - mówi dyrektor Korzeniowski.
Tego w drodze konkursu planuje się wybrać w lipcu.
Jakie łokrojone towarzystwo
ale sie Zuli zebralo szok. Moze darmowe pifo dawali haha
cieszy, że nie ma lanserów z UM podpinających się pod czyjeś inwestycje.
Jeśli nie będzie EB, to nie mam po co tam chodzić!
Panie Prezesie: Męska odpowiedź - będzie można się tam napić EB?
Ciekawe czy podczas cofki na rzece Elbląg nie będzie ich zalewać
@ertyu, zalewac to sie beda sami w srodku ;)
Jedna z niewielu informacji w ostatnim czasie,która cieszy.
Bardzo cieszy. Najbardziej cieszy, że na fotkach nie ma stada tych panów, których zawsze zapraszano bo tak wypadało i o których potem ich klakierzy pisali, że to ICH zasługa, sprawność zarządzania, efekt wspaniałej polityki, troska o dobro miasta i ogólna skuteczność w pracy. Okazuje się, że bez nich udaje się coś zrobić spokojniej, terminowo i dużo lepiej.
Będę srodze zawiedziony jeżeli pojawią się tam szczyny typu Żywiec, Warka, Tatra i inne g.... "warzone" przez GŻ. TYLKO SPECJAL!!! No i EB by się przydało...;)