W dniu 22.03.2017 odbył się szkolny konkurs kulinarny ”JAK DOBRZE WYKORZYSTAĆ ŻYWNOŚĆ? Potrawy z zastosowaniem popularnych produktów żywnościowych oraz czerstwego pieczywa”.
Organizatorem konkursu był Bank Żywności w Elblągu oraz Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu . Celem konkursu było: propagowanie racjonalnego wykorzystania produktów żywnościowych, wykorzystanie jednego z produktów żywnościowych z programu POPŻ Podprogram 2016 (makaron jajeczny, ryż biały, herbatniki, mleko UHT, groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy z warzywami, filet z makreli w oleju, szynka drobiowa, cukier biały, olej rzepakowy) oraz czerstwego pieczywa w planowaniu i sporządzaniu atrakcyjnych sensorycznie potraw. Konkurs kształtuje postawy kreatywne poprzez szukanie inspiracji kulinarnych, zachęca do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej oraz podnosi poziom efektywności kształcenia zawodowego, a także jest okazją do nawiązania współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią.
Podczas konkursu jego uczestnicy sporządzali potrawy, które będą umieszczone w broszurze dla podopiecznych Banku Żywności w Elblągu.
W konkursie wzięło udział 13 uczniów klas zasadniczych zawodowych i technikum o profilu gastronomicznym. Uczestnicy konkursu oceniani byli przez jury, w skład którego wchodzili:
• Jury techniczne: Krystian Olejnik – Hotel Elbląg, Marek Reklin – Hotel Młyn ;
• Jury degustacyjne: Teresa Urban – wiceprezes Banku w Żywności w Elblągu, Aleksandra Damentko- koordynatorka działań towarzyszących POPŻ - Federacja Polskich Banków Żywności w Warszawie, Jolanta Kutowska- koordynatorka działań towarzyszących POPŻ- Bank Żywności w Elblągu, Anna Jabłońska- Bank Żywności w Elblągu oraz podopieczne Banku Żywności w Elblągu.
Uczniowie wykonali różnorodne potrawy, pokazując ogromny kunszt i umiejętności zawodowe. Najlepszymi uczniami okazali się:
• I miejsce Magdalena Derecka IVa TG – Czekoladowe brownies z malinami i musem z białej czekolady
• II miejsce Nikol Mitek – IIIa TG Szarlotka
• III miejsce Marta Szymarek – IIb TG Biała wyspa
• Nagrodę specjalną ufundowaną przez Samorząd Uczniowski otrzymała Ewa Dutkiewicz za Fraszynki z mięsem w sosie grzybowo-śmietanowym, którą wręczyły podopieczne Banku Żywności w Elblągu
Organizatorki z ramienia szkoły:
Barbara Bukowska i Marzena Szczech