W miniony weekend 16 uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu zakończyło miesięczny staż zawodowy w Rimini we Włoszech.
10 techników żywienia oraz 6 hotelarzy pod opieką 2 nauczycielek, p. Barbary Bukowskiej i p. Beaty Lesz odbywało staż w ramach programu unijnego Erasmus+ pracując w renomowanych włoskich hotelach nadmorskich w recepcjach hotelowych i w kuchniach restauracji hotelowych. Poza codziennymi obowiązkami stażowymi, w dni wolne od zajęć, uczniowie mieli okazję zwiedzić okolicę i miasto swojego pobytu – Rimini, a także odbyli wycieczki do San Marino oraz Wenecji, które zachwyciły niezapomnianym urokiem i niepowtarzalnym klimatem włoskich zabytków. Na zakończenie stażu uczniowie wzięli udział w spotkaniu podsumowująco - ewaluacyjnym w siedzibie organizacji przyjmującej - Sistema Turismo. Stażyści wypełnili dzienniczki stażu, ankietę ewaluacyjną w języku angielskim oraz otrzymali certyfikaty.
Staż we Włoszech był dla uczniów zarówno wspaniałym doświadczeniem zawodowym i kulturowym, jak i możliwością praktycznej nauki języka oraz próbą samodzielności. Uczniowie mieli możliwość pracy w międzynarodowych zespołach oraz okazję do poznania włoskiej kuchni, a przede wszystkim do sprawdzenia swojej wiedzy w praktyce. Natalia Sadowska, uczennica kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych, która jako uczestniczka projektu pracowała w restauracji hotelowej, przyznaje, że obsługa gości w hotelu jest dla niej bardzo ważnym doświadczeniem – zwłaszcza z uwagi na konieczność porozumiewania się w języku obcym – włoskim lub angielskim. Agnieszka Skierska – uczennica kierunku technik hotelarstwa – pracowała na stanowisku recepcjonistki dokonując rezerwacji usług hotelarskich: „Praca w tym hotelu w dużym stopniu kształtowała i rozwijała moje umiejętności nabyte w szkole” – mówi stażystka.
Pracujący w restauracji hotelowej Łukasz Bodziacki przyznaje, iż mimo wielu obaw przed wyjazdem, teraz odczuwa satysfakcję z samodzielnego wykonania powierzonych mu zadań.
Zadowoleni uczestnicy projektu zgodnie twierdzą, iż staż we Włoszech był niewątpliwie wspaniałą przygodą, a zdobyte doświadczenie jest bezcenne i z pewnością przyda się w ich przyszłej pracy w branży hotelarskiej i gastronomicznej. Również pracodawcy byli zadowoleni ze współpracy z naszymi uczniami, co odzwierciedlają wysokie oceny ich pracy, a także fakt, iż już po tygodniu stażyści wykonywali swoje obowiązki samodzielnie, wykazując się wymaganą wiedzą i umiejętnościami. Wielu naszych uczniów otrzymało od zadowolonych z nich pracodawców propozycję pracy stałej lub sezonowej.
Monika Makutonowicz
nauczyciel Zespołu Szkół Gospodarczych