Uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych zakończyli staż zawodowy w miejscowości Ubeda w Hiszpanii, który odbywali w pracując w tamtejszych restauracjach.
Staż w hiszpańskich restauracjach był nie tylko okazją do praktycznego wykorzystania umiejętności przygotowania potraw, ale przede wszystkim niepowtarzalną szansą poznania tajników kuchni hiszpańskiej i sposobów przygotowania tradycyjnych potraw oraz źródłem wiedzy o lokalnych produktach, które trudno spotkać na polskim stole. Uczniowie wzięli także udział w warsztatach kulinarnych w Muzeum Oliwy oraz doskonalili język hiszpański na zajęciach językowych.
Poza codziennymi obowiązkami, w dni wolne od zajęć, uczniowie mieli okazję zwiedzić Ubedę, Granadę oraz przepiękną Sevillę, które zachwyciły cudownymi zabytkami, urokiem oraz niepowtarzalnym klimatem.
Na zakończenie stażu uczniowie wzięli udział w spotkaniu podsumowującym staż, na którym komisja dokonała ewaluacji przebiegu stażu, a stażyści pokazali opracowane przez siebie prezentacje ilustrujące przebieg praktyk, a także otrzymali certyfikaty.
Staż był niewątpliwie wspaniałym doświadczeniem zarówno zawodowym, kulturowym, jak i możliwością praktycznej nauki języka oraz próbą samodzielności. Uczniowie mieli możliwość pracy w międzynarodowych zespołach, okazję do poznania hiszpańskiej kuchni, a zetknięcie z kulturą i obyczajami tego pięknego kraju było nieocenionym doświadczeniem niemożliwym do zdobycia na gruncie polskim.
stażyści Zespołu Szkól Gospodarczych