Delegatura Inspekcji Handlowej w Elblągu przeprowadziła po raz kolejny kontrolę jakości i prawidłowości oznakowania mięsa i przetworów mięsnych. Kontrolę przeprowadzono w 5 placówkach.
Do badań w laboratorium kontrolno – analitycznym pobrano próby z 12 partii wyrobów. Zakwestionowano jakość 3 partii. Przetwory mięsne kwestionowano ze względu na wady organoleptyczne i niższą zawartość mięsa w stosunku do deklaracji producenta podanej na opakowaniu.
W trakcie kontroli sprawdzano również prawidłowość oznakowania mięsa i przetworów mięsnych. Zakwestionowano oznakowanie jednej partii średniorozdrobnionej szynki wieprzowej z uwagi na brak podanej procentowej zawartości głównego składnika.
Wśród badanych produktów nie stwierdzono przeterminowanego mięsa bądź przetworów mięsnych. Warunki ich przechowywania były zgodnie z zaleceniami producentów.
Do producentów zakwestionowanych przetworów mięsnych skierowano wystąpienia pokontrolne z wnioskami o wyeliminowanie stwierdzonych nieprawidłowości. Ponadto 3 informacje o niewłaściwej jakości handlowej kontrolowanych przetworów mięsnych skierowano do właściwych terytorialnie Wojewódzkich Inspektoratów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych i 1 informację o niewłaściwym oznakowaniu przekazano do Urzędu Miar.