Frytkownica beztłuszczowa, znana także jako air fryer, to urządzenie cieszące się coraz większą popularnością. Zastanawiasz się dlaczego? Wypróbuj poniższe przepisy i przekonaj się, jak smaczne mogą być potrawy przygotowane za pomocą tego sprzętu!
Chrupiące frytki w zdrowszej wersji
Na początek warto spróbować swoich sił z prostszymi, ale nie mniej smakowitymi przepisami. Dobrym wyborem są frytki z air fryera. Ta wersja przekąski jest zdrowsza, a do tego zachowuje chrupkość i odpowiednią konsystencję. Co więcej, ziemniaki zawierają wiele przydatnych witamin oraz skrobię. Do przygotowania własnej wersji frytek będziesz potrzebować oczywiście frytkownicy beztłuszczowej. Przykładowe urządzenia tego typu znajdziesz pod tym linkiem: https://www.morele.net/kategoria/frytkownice-beztluszczowe-12470/.
Przygotuj ulubione przyprawy, łyżkę oleju, sól oraz pół kilograma ziemniaków. Pokrój je na cienkie słupki i zalej chłodną wodą na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjmij pokrojone ziemniaki, odsącz i dokładnie wysusz. Przełóż ziemniaczane słupki do dużej miski, dodaj łyżkę oleju oraz wybrane przyprawy. Następnie wyłóż równomiernie na ruszt urządzenia. Piecz w programie “frytki” przez 15-18 minut w 200 stopniach. Po upływie połowy czasu potrząśnij air fryerem. Wyciągnij gotowe frytki i posól je – smacznego!
Soczysta pierś z indyka
Jeśli nie masz pomysłu na zdrowy obiad, koniecznie wypróbuj pierś indyka przygotowaną we frytkownicy beztłuszczowej. To pożywne i smaczne rozwiązanie pełne białka. Co więcej, gotowe mięso możesz pokroić i dodać przykładowo do sałatki. Przygotuj jedną pierś z indyka, odrobinę oleju, mleko, wybraną przyprawę do mięs oraz pieprz i sól. Mięso umieść w misie i zalej mlekiem. Przykryte naczynie zostaw w lodówce na całą noc.
Wyjmij namoczoną w mleku pierś indyka, a potem delikatnie osusz z nadmiaru mleka. Następnie dokładnie natrzyj mięso przyprawą, po czym dopraw solą i pieprzem według uznania. Tak przygotowanego indyka włóż do air fryera i spryskaj niewielką ilością oleju. Mięso powinno być pieczone przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z ulubionymi dodatkami!
Kolorowe szaszłyki z kurczaka
Masz ochotę na coś nietypowego? Zaopatrz się w pierś kurczaka, dwie papryki o różnych kolorach, dużą cebulę oraz ulubione przyprawy. Mięso pokrój w dużą kostkę i dopraw wybranymi przyprawami. Ważne jest dokładne pokrycie mięsa. Obie papryki umyj i wytnij z nich gniazda nasienne. Pokrój w kwadraty. Następnie obierz cebulę i pokrój na bardzo grube plastry, tak aby nie rozpadły się podczas nadziewania na patyczek.
Kolejny krok to naprzemienne nadziewanie przygotowanych składników na drewniane patyczki do szaszłyków. Pamiętaj, aby zostawić na jednym końcu patyczka trochę miejsca. Nagrzej swoją frytkownicę beztłuszczową do 200 stopni i ułóż w niej szaszłyki. Zadbaj o to, aby nie nachodziły na siebie – w innym przypadku upieką się nierównomiernie. Piecz smakołyki przez 20 minut. W połowie czasu należy delikatnie obrócić szaszłyki na drugą stronę. Wyciągnij gotowe szaszłyki i zaserwuj w towarzystwie ulubionych dodatków!
............Artykuł sponsorowany............