Podczas ostatnich, w te wakacje, warsztatów kulinarnych sala "U św. Ducha" była szczelnie zapełniona. Miłośnicy dobrej kuchni takiej okazji nie mogli przegapić. Tym razem "Rozsmakowali się w tradycji" dzięki zdolnościom kulinarnym Barbary Bukowskiej i Marzeny Szczech. Zobacz galerię zdjęć z wydarzenia.
Spotkania kulinarne w Bibliotece Elbląskiej to wakacyjny hit. Organizowane od 2016 roku cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Tym razem letni cykl warsztatów poświęconych kuchni regionalnej odbywał się pod hasłem "Rozsmakuj się w tradycji". Kucharze wraz z uczestnikami warsztatów przygotowywali lokalne potrawy charakterystyczne dla Żuław Wiślanych i Pomorza. Spotkania odbywały się co czwartek, od 11 lipca. Miłośnicy dobrej kuchni mieli już okazję poznać przepisy m.in. na marmoladę z pomidorów, kluski z fasoli czy oranżada wg przepisu Ćwierczakiewiczowej, spotkali się również z archeolog Grażyną Nawrolską, która opowiedziała o tradycjach polskiego stołu.
W czwartek, 22 sierpnia, odbyło się ostatnie wakacyjne spotkanie z cyklu "Rozsmakuj się w tradycji". Warsztaty poprowadziła Barbara Bukowska wspólnie z Marzeną Szczech. W menu warsztatów znalazły się m.in. przepyszne dania z ziemniaków, pod tajemniczymi nazwami klinka krajana i fuśka żuławska oraz jabłecznik z miętą i miodem.
Projekt „Rozsmakuj się w tradycji” będzie kontynuowany jesienią. Odbędą się wtedy wieczory tradycji i projekcje filmów fabularnych o gotowaniu. Więcej informacji na ten temat poznamy niebawem.