Narastający problem nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży szkolnej niepokoi. W ślad za tymi zjawiskami idą ich równie niekorzystne skutki - obniżenie sprawności fizycznej, pojawienie się wad postawy, a w przyszłości - choroby układu krążenia, cukrzyca, przedwczesne starzenie się itp.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu mając na uwadze te zjawiska zorganizował konkurs wiedzy „Wiem co jem” dla uczniów szkół gimnazjalnych (klasy I-III) oraz ich rodziców, a także uczniów klas V i VI szkół podstawowych. Konkurs jest elementem realizacji programu edukacyjnego „Trzymaj formę” w którym obecnie bierze udział 26 szkół z terenu miasta Elbląga i powiatu elbląskiego.
Konkurs odbędzie się dnia 10.12.2013 r. (godz.12 00) w Gimnazjum Nr 9 w Elblągu przy ul. Browarnej. Program edukacyjny „Trzymaj Formę”, dotyczy promowania zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Adresatami są przede wszystkim uczniowie. Głównym celem programu jest zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie.
Celem programu edukacyjnego „Trzymaj Formę” jest:
1. Pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywnośc fizycznej dla organizmu człowieka.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu mając na uwadze te zjawiska zorganizował konkurs wiedzy „Wiem co jem” dla uczniów szkół gimnazjalnych (klasy I-III) oraz ich rodziców, a także uczniów klas V i VI szkół podstawowych. Konkurs jest elementem realizacji programu edukacyjnego „Trzymaj formę” w którym obecnie bierze udział 26 szkół z terenu miasta Elbląga i powiatu elbląskiego.
Konkurs odbędzie się dnia 10.12.2013 r. (godz.12 00) w Gimnazjum Nr 9 w Elblągu przy ul. Browarnej. Program edukacyjny „Trzymaj Formę”, dotyczy promowania zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Adresatami są przede wszystkim uczniowie. Głównym celem programu jest zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie.
Celem programu edukacyjnego „Trzymaj Formę” jest:
1. Pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywnośc fizycznej dla organizmu człowieka.
2. Kształtowanie zmian postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną.
3. Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu
Marek Jarosz